Скупштина о амандманима на измене Закона о ПИО

БЕОГРАД:  Скупштина Србије наставила је данас рад расправом о 35 амандмана на измене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању којим се од 1. јануара 2020. године уводи индексација пензија по такозваној швајцарској формули.
Skupština Srbije  Foto Tanjug/ T. Valič
Фото: Скупштина Србије  Фото Танјуг/ Т. Валич

Министар финансија Синиша Мали рекао је раније да швајцарски модел подразумева да се индексација врши сваке године у зависности од тога колико је стопа инфлације и колико су порасле плате у привреди.Он је додао да су оба показатеља пондерисана са по 50 одсто, истиуцћи да је такав модел највише фер за најстарије суграђане.

Током расправе о амандманима полемисали су посланици СРС и СНС.

Посланица СРС Наташа Јовановић рекла је да је повећање од 5,4 одсто недовољно, јер неко ко има пензију од 10.000 динара ће од 1. јануара имати само 540 динара више. Она је истакла и да пензионери са малим примањима морају да се сналазе на разне начине, па и да возе такси, јер не могу да преживе.

Како је оценила, “спектакуларно” најављивање повећања пензија од следеће године је недовољно и понижавајуће и не омогухава било какав помак за најсиромашније пензионере.Она је поновила да је предлог радикала да минимална пензија прати минималну потрошачку корпу.Посланица СНС Љиљана Малушић рекла је да није председник Србије Александар Вучић крив јер неко има пензију од 10.000 динара, наводећи да се сада ради на томе да пензије буду што веће како би пензионери могли да живе много боље.

Она је додала да 60 одсто од укупног броја пензионера којих је 1,7 милиона није имало сманење пензија.Идемо корак по корак да пензионери живе боље”, поручила је Малушић.Посланица СНС Миланка Јевтовић Вукојичић је навела да је јасна порука упућена пензионерим и да ће од 1. јануара пензије порасти за 5,4 одсто, што је за сваку похвалу и додала да ће пензије расти из године у годину, зато што је Србија економски стабилна земља.

Она је истакла да је за бољу економску ситуацију заслужан председник Србије Александар Вучић, наводећи да ће пениознери после повећања, које је на реалним оснивама, моћи да купе више робе, јер инфлација није двострука као у време “жутог предузећа”.Више посланика СНС указало је и на недомаћинско понашање претходне власти према ПИО Фонду.

Наташа Јовановић је у полемици са посланициа СНС тражила да јој објасне како ће пензионери који ће добити повећање од 540 динара да плате струју, лекове, поручујући да држава мора да “врати” пензионерима узето и да им да много веће повећање.

Иначе, изменама Закона о пензијско-инвалидском осигурању право на породичну пензију ће моћи да остваре и особе које су живеле у ванбрачној заједници са преминулим.

Такође се утврђује и статус особа које раде на територији Србије за страног послодавца који нема регистровано предузетништво или представништво у Србији и они се уводе у осигурање у својству осигураника самосталних делатности.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести