Скупштина Србије: Јавно слушање о квалитету ваздуха

БЕОГРАД:  Брига о заштити животне средине и мере морају се предузимати континуирано и системски а не само када дође до проблема, речено је данас на Јавном слушању о квалитету ваздуха у Србији одржаном у Скупштини Србије.
Skupština Srbije  Foto Tanjug/ T. Valič
Фото: Скупштина Србије  Фото Танјуг/ Т. Валич

Такође је речено да се у Србији предузимају мере које већ дају резултате и да је мониторинг квалитета вадуха поуздан и доступан свима.Председница Скупштине Србије Маја Гојковић поручила је да се мора водити континурана брига о заштити животне средине, а не само периодично када се проблеми десе.

Гојковић која је и председница Одбора за заштиту животне средине је казала да циљ јавног слушања у организацији тог одбора да се окупе релевантне институције и затраже одговори на актуелна питања, а која су у интересу грађана. “

Она је напоменула да су према Националном и локалном извештају извору загађења, највећи загађивачи сектор производње електричне и топлотне енергије, затим сектор индустрије, остала стационирана сагоревања, друмски саобраћај и други.

“То показује да је најбољи дугорочни одговор на овакво стање прелазак на чисту и обновљиву енергију у мери у којој је то могуће и то треба да постане приоритет у будућем периоду”, истакла је Гојковић.

Она је поздравила одлуку Владе Србије да системски ради на решавању питања заштите ваздуха у Србији, формирањем посебног тела које ће координирати рад свих државних органа и обавештавати јавност.Одбор за заштиту животне средине, према њеним речима, спреман је да ради на даљем побољшању законодавног оквира, а време је и да Србија донесе закон о климатским променама.

Председниоца скупштине апеловала је да се што пре донесе стратегија заштите ваздуха.Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да је за енергетски сектор заштита животне средине питање од највећег приоритета, и додао да су у току пројекти вредни 485 милиона евра који имају за циљ да допринесу смањењу негативног утицаја на животну средину.

Министар је додао да се приликом снабдевања енергентима настоји да се то чини на одржив начин, уз поштовање свих важних стандарда заштитте животне средине.Истакао је да је енергетски сектор, нарочито ЕПС највише пажње и инвестиција усмерио на заштиту животне средине.

ЕПС је, каже, у претходном периоду уложио 475 милиона евра у пројекте заштите животне средине.На јавном слушању у организацији Одбора за заштиту животне средине министар Горан Триван рекао је да је важно да се води рачуна о црним тачкама односно градовима у којима је највеће загађење и додао да је саобраћај један од највећих загађивача, а потом И индивидулана ложиста.

Он је додао да је због тога важан систем мониторинга и додао да је за проширење мреже мониторинга ове годиине планирано 25 милиона динара.

Такође, казао је да су проблеми са квалитетом ваздуха у протеклом периоду показали и потврдили да су подаци Агенције за заштиту животне средине тачни и да се можемо ослонити на њих, те да је добро што су доступни свима, а уз опаску да је питање животне средине питање целе владе.

Као важне мере навео је пошумљавање, субвенције за куповину хибридних и електричних аутомобила, прикључење на даљински систем грејања, више зелених површина…

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да у Београду више неће бити купљено ниједно возило за јавни градски саобраћај које није на природни гас, хибридни погон или електрично возило.

Он је рекао да ће ове године уместо 100 дизел возилла, како је првобитно било планирано, бити купљено 200 аутобуса на природни гас.

"За седам година град Београд неће имати аутобусе који нису хибридни, електро, или на природни гас", рекао је Весић.

Најавио је да ће Београд обезбедити 25 мерних станица и да ће мерачи квалитета ваздуха бити постављени на 254 локације у граду, као и да је у плану израда апликације за телефон путем које ће грађани моћи да провере квалитет ваздуха у сваком делу Београда.

Заменик градоначелника каже и да ће град наставити да шири пешачке зоне и да подстиче развој бициклистичког саобраћаја, наводећи да је Београд једина локална самоуправа у овом делу Европе која је изашла са конкретним планом решења загађења.

Миленко Јовановић из Агенције за заштиту животне средине рекао је да је важно да су опредељена средства за праћење загађујућих цестица И у градовима који нису имали успостављен тај систем.

Он је оценио да постоји добар преглед квалитета ваздуха, односно да су мерења адекватна, али да је важно да се прате И полутанти како би се добила права И реална слика о томе каквог је квалитета ваздух у земљи.

Навео је да постоји гранична вредност од 35 дана колико је дозвољено прекорачење емисије ПМ честица и као пример навео да је у Ваљеву 2018. 170 дана било прекорачења вредности тих честица.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести