Скупштина Србије постала придружени члан ПСФ

БЕОГРАД: Скупштина Србије постала је придружени члан Парламентарне Скупштине Франкофоније (ПСФ), а статус придруженог члана јој је изгласан на 45. заседању те организације које је одржано у Абижану у Обали Слоноваче и уз присуство више од 500 парламентараца из 40 парламента учесница ПСФ. 
jadranka jovanovic frankofonija
Фото: Tanjug/ NSRS pri Parlamentarnoj skupštini

Парламентарна скупштина Франкофоније је парламентарна димензија Франкофоније. Модерна Франкофонија је створена седамдесетих година. Њени принципи су једнакост, комплементарност и солидарност Франкофонија је важна међународна организација чије чланице сарађују на пољу културе, науке, економије, правде и мира. Заједно са осталим организацијама, Франкофонија ради на развијању лингвистике и културе у ери глобализма.

Након промене статуса указано је велико поверење и подршка Народној скупштини Србије у оквиру ове међународне Парламентарне скупштине. Присуство Србије у ПСФ није случајност. Француски језик је основа на којој је формирана српска политичка и инетелектуална елита у 19. и почетком 20. века, рекла је Јадранка Јовановић, шефица делегације Скупштине Србије при ПСФ у свом обраћању на пленарном заседању. 

Како је навела, статус придруженог члана охрабрује и истовремено даје могућност одлучивања у овој значајној међународној организацији, а истовремено обавезује на даље развијање свих принципа Франкофоније, а то су једнакост, комплементарност, различитост и солидарност, 

Јовановић је, иначе, током купа дала изјаву за дневник националне телевизије Обале Слоноваче.

Скупу у Обали Слоноваче присуствовали су и председник Парламентарне скупштине Франкофоније Франсоа Паради, генерална секретарка Међународне организације Франкофонија Луиз Мушикивабо, генерални секретар Жак Крабал, председник Парламента Обале Слоноваче Амаду Сумаро и представници дипломатског кора.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести