Скупштина Србије усвојила буџет за 2020. годину

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је буџет за 2020. годину којим су предвиђена повећања плата и пензија, али и рекордна издвајања за капиталне инвестиције које ће подстаћи даљи раст БДП-а.
Skupština Srbije  Foto Tanjug/ T. Valič
Фото: Скупштина Србије  Фото Танјуг/ Т. Валич

Буџетом су предвиђени укупни приходи од 1.314,5 милијарди динара и расходи у висини 1.334,7 милијарди динара, што даје дефицит од 20,2 милијарде динара, односно 0,3 одсто БДП-а.

За следећу годину пројектован реални раст привреде је 4 одсто.

Овим буџетом се завршава процеш консолидације јавних финансија и означава се почетак развоја, рекли су током скупштинске расправе премијерка Ана Брнабић и министар финансија Синиша Мали.

У буџету је издвојено 295,4 милијарде динара на плате, као и 581,2 милијарде динара на пензије за најстарије.

Према тзв. швајцарској формули, пензије ће следеће године расти за 5,4 одсто.

Како је речено у начелној расправи, буџет предвиђа боља примања грађана, унапређене здравствене заштите, боље услове за школовање деце и даљу модернизацију образовног система, улагања у културу, у спортску инфраструктуру, подршку проналталитетној политици…

Плате у јавном сектору од осам до 15 одсто повећане су од 1. новембра 2019. године и средства за то су обезбеђена и у следећој години.

Од 1. јануара повећана је и мининална цена рада за 3.000 динара и износиће 30.022 динара.

У буџету за 2020. предвиђају се до сада рекордна издвајања за капиталне инвестиције, око 260 милијарди динара, што ће подстаћи и даљи раст БДП.

Издвојена су средства за Моравски коридор, деоницу Појате - Прељина, за изградњу аутопута Београд - Сарајево, за изградњу саобрацајнице Рума - Шабац - Лозница, затим за деоницу Обреновац - Љиг, за деоницу Сурцин - Обреновац, као и за деоницу Нови Београд - Сурчин, за београдску обилазницу (деоница мост преко реке Саве код Остружнице - Бубањ поток), брзу саобраћајницу Нови Сад - Рума, затим за деоницу Прељина - Пожега.

Повећан је износ за унапређење инфраструктуре за заштиту животне средине са овогодишњих 23,7 милијарде динара, на 59,4 милијарди динара за следећу годину, а такође су повећана и средства за лечење ретких болести на 2,4 милијарде динара.
Више ће се улагати и у образовање и иновације, па се тако наставља модернизација образовног система, а за пројекат "Повезане школе и дигиталне уџбенике" планирано је око четири милијарде динара.

То ће омогућити да се на брзи интернет повеже још 500 школа и да се уведе још 10.000 дигиталних учионица тако да ће у септембру 2020. бити укупно 1.000 школа са брзим интернетом у свакој учионици и укупно 20.000 учионица са дигиталним уџбеницима по читавој Србији.

Као подршка развоја науке удвостручена су средства за Фонд за науку на милијарду динара.

За заштиту породице и деце је издвојено 65 милијарди динара или три одсто више него 2019.

Додатно је, такође, издвојено 650 милиона динара у буџету кабинета министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику за програм подршке спровођењу мера популационе политике на територији Србије.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести