Скупштина Србије усвојила ребаланс буџета за 2019.

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије усвојили су ребаланс буџета за 2019. годину којим је предвиђено да се вишак у буџету од 46,6 милијарди динара искористи за повећање плата у јавном сектору од осам до 15 одсто, од 1. новембра, за једнократну помоћ пензионерима од по 5.000 динара, за помоћ грађанима који су задужени у швајцарским францима, као и за капиталне инвестиције.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (Z. Žestić, ilustracija)

Министар финансија Синиша Мали рекао је раније да ће медицинске сестре добити највеће повећање од 15 одсто, следе доктори са 10 одсто, установе културе са такође 10 одсто, док ће запослени у просвети и предшколству имати повећање од девет одсто, колико и запослени у установа асоцијалне заштите и МУП-у.

Запослени у Управи царина и Пореској управи добиће повећање од осам одсто.

Министар је најавио да је предвиђена једнократна помоћ за пензионере од 5.000 динара која би требало да им буде исплаћена око 1. децембра.

Мали је рекао да се први пут после пет година ради ребаланс, и то позитиван, због вишка прихода.

Министар је прецизирао да ће се у ребалансу наћи и издвајање за дужнике у швајцарским францима, наводећи да је 15.734 грађана прихватило договор са банкама.

Додао је и да се почиње са реализацијом инвестиционог плана и да је апсолутни приоритет изградња аутопутева.

До краја године почеће изградњу Моравског коридора, важне саобраћајнице која ће да повезује два најважнија коридора - Коридор 10 и Коридор 11.

Овај ауто - пут ће бити дужине 112 км, а у сврху његове изградње ће из буџета бити издвојено додатних 14 милијарди динара, рекао је Мали.

Ребалансом буџета издваја се новац и за деонице Прељина - Пожега (550 милиона динара), Обреновац - Љиг (5 милијарди динара), Београд - Сарајево (1,450 милијарди динара), Рума - Шабац - Лозница (500 милиона динара), као и за рехабилитацију путева (2,5 милијарди динара додатних средстава).

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене и допуне Закона о ПДВ-у који предвиђа ослобађање од пореза на додату вредност за аутопутеве за чију је изградњу посебним законом утврђено да представља јавни интерес.

Изменама закона се смањује износ по основу кога страни путници могу да остваре право на повраћај ПДВ-а са 100 евра на 6.000 динара, односно на дупло мањи износ.

Ту су и одређене измене које се тичу усклађивања са прописима ЕУ - прецизирања начина опорезивања ваучера, прецизирање правила која се односе на услуге конзумације јела и пића на бродовима, возовима и летилицама, као и остале измене у смислу прецизирања појединих законских одредаба које су стварале недоумице у пракси.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести