Скупштина: У Албанију само с личном картом, посланици подржали

БЕОГРАД: Посланици већине у Скупштини Србије поздржавају споразум између Србије и Савета министара Албаније који је део “мини шенгена” и омогућава грађанима да у Србију, односно Албанију путују само са личном картом.
skupstina
Фото: Танјуг (видео)

Посланик СНС Александар Марковић подсетио је да је председник Србије Александар Вучић са албанским премијером Едијем Рамом договорио да се до 10.новембра 2020.године омогући прелазак државне границе само са биометријском личном картом.

“Да би наведено било могуће неопходно је да се изврши измена постојећег споразума са Алабанијом. Омогућавање преласка границе Србије и Албаније са личном картом један је од предлога у оквиру иницијативе “мали шенген” који су Србија Албанија и Северна Македонија покренуле у циљу несметаног кретања робе и људи услуга и капитала”, навео је Марковић.

Он је додао да Србија ратификовањем и ефикасном применом споразума показује да је спремна да испуни договорено.

Посланица СНС Јелена Жарић Ковачевић оценила је да није реч само о политичкој иницијативи већ је и корак напред који се тиче здравља и економије Србије.

“Ради се о сарадњи Србије, Албаније и Северне Македоније, а у корист грађана свих земаља. То се пре свега односи на борбу против корона вируса, на сарадњу медицинских стручних тимова, али и могухности да се грађани свих земаља могу лечити у свакој од држава”, рекла је Жарић Ковачевић.

Према њеним речима, споразум значи и мање формалности у смислу бржег добијања радних дзовола, бољих економских односа, заједничког развоја на простору на којем живи 11 милијарди људи.

Посланик Јединствене Србије Драган Марковић Палма сматра да ће се споразумом са Албанијом повећати извоз и да ће се побољшати сарадња на економском нивоу, међутим, лично, каже, није за то да се иде у Албанију на море.

“Никада нећу да идем у Албанију на море, али Албанија је ове године била безбеднија од Црне Горе. Нисам чуо да је неки туриста из Србије претучен у Албанији, а неколико Срба је у Црној Гори добило батине”, рекао је он и предложио да Срби иду на море тамо где, каже, воле, као што је, примера ради, Грчка.

Посланик СДПС Муамер Бачевац каже да је за ту странку важно то што је договрено да три земље не затварају границе већ да се заједнички бори против пандемије.

“Србија ће подржати и Тирану и Скопље у њиховом настојању на европском путу и тражити од ЕУ да крене у преговоре за чланство са Албанијом и са Северном Македонијом. Тиме ми показујемо нашу озбиљност и искрене жеље да сви наши суседи буду део ЕУ”, рекао је Бачевац.

Одговорио је министар Александар Вулин који је захвалио посланицима што ће подржати споразум, али је такође рекао и да нико не може да каже да ли ће и када Србија бити члан ЕУ , јер то не зависи од нас.

“Да је по критеријумима како су примљене друге земље Србија би одавно била члан ЕУ. али пред нас се обично стављаљу неки помични циљеви и захтеви који имају врло мало везе или немају везе са владавином права, ни са економијом”, рекао је Вулин.

Посланик СПС Ђорђе Милићевић каже да се додатним упрошћавањем процедура и олакшавањем протока роба и услуга може учинити мого тога и да је регионална сарадња врло важна.

“Они који критикују ''мини шенген'' милсим да не разумеју саму суштину, јер ту нема ничега што је сметња српским интересима. Србија не може бити сама и изолована. Ми смо део света и региона и што више сарађујемо биће користи и за наше грађане”, рекао је Милићевић.

Посланик СНС Александар Мирковић каже да се треба окренути будућности и да је зато важно сагласити се око важности мини шенгена.

“Било је много критичара али нико од тих критичара није аргументовано образложио шта је ту лоше и шта је спорно. Уверен сам да ће мали шенген донети нове инвестиције нашој земљи и да ће додатно ојачати регион”, рекао је Мирковић.

Посланик Странке правде и помирења Муамер Зукорлић рекао је да је та странка увек на страни успостављања сарадње међу народима, а против сукоба и свађа.

“Сматрам да је од ижуетне важности успостављање споразума са Албанијом посебно имајући у виду да од српско-албанских односа зависи пуно тога на Балкану”, закључио је Зукорлић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести