Скупштина Војводине бира Покрајинску владу

НОВИ САД: Посланици Скупштине Војводине бирају нову Покрајинску владу, а на чијем челу ће поново бити Игор Мировић (СНС).
skupstina vojvodine, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У Великој сали Скупштине АП Војводине с почетком у 10 часова, биће одржана 2. седница Скупштине Аутономне покрајине Војводине.

Пред посланицима је Предлог одлуке о избору председника и чланова одбора скупштине аутономне покрајине Војводине.

По завршетку друге седнице, биће одржана 3. седница Скупштине Аутономне покрајине Војводине а расправљаће се о избору Покрајинске владе.

Подсећамо, мандатар за састав Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је јуче да ће представници СПС и ЈС ући у нову војвођанску владу.

Мировић је то рекао након разговора на консултативном састанку с Душаном Бајатовићем и другим представницима коалиционе листе "Социјалистичка партија Србије - Јединствена Србија".

Нова Покрајинска влада, навео је Мировић на састанку, имаће председника и 13 чланова, исти број као и претходна, саопштила је Покрајинска влада.

Фото: vojvodina.gov.rs

У разговору је учествовао и представник Српске напредне странке Дамир Зобеница. По сазнањима  “Дневника” коалиција СПС и ЈС добија потпредседничко место у покрајинској влади, а кандидат је Бранко Ћурчић.

До сада су познати  кандидати за 12 ресора у новој покрајинској влади коју предводи Игор Мировић. Пре два дана, Мировић је одржао разговоре и са представницима Савеза војвођанских Мађара, Покрета социјалиста, Партије уједињених пензионера Србије, Социјалдемократске партије Србије и Демократског савеза Хрвата у Војводини. Како је „Дневник” већ писао своје ресоре у Покрајинској влади задржаће: Драгана Милошевић, секретар за културу, информисање и односе с верским заједницама, Смиљка Јовановић – финансије, др Зоран Гојковић – здравство, Зоран Милошевић – високо образовање и научноистраживачка делатност и Владимир Галић – урбанизам и заштита животне средине.


Пастор: Очекујем пун мандат

Председник Скупштине Војводине и Савеза војвођанских Мађара, Иштван Пастор, најављује да ће та странка поново добити исту надлежност.

СВМ ће учествовати у будућој Покрајинској влади с једним секретаријатом а то је секретаријат који је и до сада био - секретаријат за управу, прописе и националне заједнице, а секретар тог секретаријата ће истовремено бити и један од потпредседника будуће покрајинске владе, каже Пастор који не очекује да покрајински парламент попут републичког у садашњем сазиву ради само до пролећа 2022. године.

До сада никад овде у покрајинској скупштини превремених избора није било, надам се да неће бити ни политичког ни животног разлога за тако нешто тако да ја лично рачунам на то да ће мандат трајати наредне 4 године, до 2024, каже Пастор.


„Дневник” незванично сазнаје да ће, осим горенаведених имена будућих секретара, ресор задржати и Предраг Вулетић (Покрет социјалиста) у секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова. Ресор би могао добити и Дане Баста (СНС), председник новосадске Организације „Буте добри”, који ће заменити Владимира Батеза у Секретаријату за спорт и омладину, затим др Ненад Иванишевић, председник Покрајинског одбора СДПС-а, који би требало да води Секретаријат за привреду и туризам. Ресор за енергетику, грађевинарство и саобраћај би требало да воид Огњен Бјелић (СНС), који је у прошлом мандату био на челу Секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, док ће њега у том секретаријату такође наследити страначки колега. 

Промена ће бити и на челу Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, који ће у новој Покрајинској влади, уместо Вука Радојевића, водити Чедомир Божић председник општине Жабаљ. Секретаријат за образовање, управу, прописе и националне мањине – националне заједнице и у овом мандату би требало да води СВМ, али уместо Михаља Њилаша ће бити предложен други кадар, јер Њилаш, како незванично сазнајемо, одлази у Београд на место државног секретара у Влади Србије.

Е. М.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести