Скупштина Војводине: Драгана Ћорић изабрана за новог покрајинског омбудсмана

Посланици Скупштине Аутономне покрајине Војводине јуче су изабрали доц. др Драгану Ћорић, доктора правних наука, за покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, усвојили извештај о извршењу покрајинске касе за првих девет месеци ове године и усвајали просторне планове и извештаје о пословању две покрајинске институције.
Скупштина Војводине/Драгана Ђорић
Фото: Скупштина Војводине/Драгана Ђорић

Скупштинска седница почела је избором новог омбудсмана, јер је актуелном покрајинском заштитнику грађана проф. др Зорану Павловићу истиче мандат 24. новембра. За избор доц. др Драгане Ћорић гласали су готово сви посланици, а посланици Српске радикалне странке најавили су да неће подржати тај предлог иако је Ђурађ Јакшић након образлагања разлога због којих неће гласати за избор новог заштитника грађана, пожелео Драгани Ћорић да има што мање посла. За њен избор гласало је 98 посланика док је шест било против. Након избора, нова покрајинска заштитница грађана положила је заклетву пред посланицима Скупштине Војводине. 

Она је пре ступања на дужност на коју је изабрала већина посланика поднела оставку на чланство у покрајинском скупштинском одбору за питања уставно-правног положаја Војводине где је изабрана из реда научних и стручних радника.


Промене у одборничким клупама

Уочи седнице посланици скупштине Војводине констатовали су престанак мандата посланицима с листе „Александар Вучић – за нашу децу“ Предрагу Вуковићу и Александру Ђедовцу и усвојили извештај о потврђивању мандата новим посланицима Маји Ђикановић и Милану Крагуљцу који ће заменити у посланичким клупама Вуковића и Ђедовца. Промене су се догодиле и у делу сале намењене за посланике опозиције, јер Бранислав Богарошки поднео оставку на мешту шеф Посланичке групе „Војвођански фронт – Лига социјалдемократа Војводине, Војвођанска партија“. Посланике ове посланичке групе убудуће ће предводити Саша Шућуровић члан ЛСВ и некадашњи председник општине Нови Бечеј.


Скупштина је усвојила и Извештај о извршењу Покрајинске скупштинске одлуке о буџету Аутономне покрајине Војводине за 2022. годину у периоду јануар – септембар 2022. године. Према подацима које је изнела Александра Радак, заменица покрајинског секретара за финансије укупно остварени приходи, примања и пренета неутрошена средства из ранијих година, у периоду јануар-септембар 2022. године, износе 77.585.736.936,70 динара, односно 81,51 одсто од укупно планираних 95.182.183.017,59 динара на годишњем нивоу. Расходи и издаци од јануара до септембра ове године, извршени су у износу од 60.704.145.619,36 динара, односно 63,78% у односу на план.

На јучерашњој седници није било много дисонантних тонова за скупштинском говорницом. Радикали су гласали против деветомесечног извршења буџета понављајући критике да нису добро пројектоване ни приходна ни расходна страна буџета због чега се поново летос ишло у ребаланс буџета.

За усвајање одлуке о трошењу покрајинског буџета од јануара до септембра 2022. године гласало је 96 посланика, док је осам било против.

Посланици су на јучерашњој седници усвојили одлуке о доношењу Просторног плана подручја посебне намене за подсистем за наводњавање „Телечка“ са елементима за директно спровођење, одлуку о заштити Парка природе „Јегричка“ и одлука о изради измена и допуна Просторног плана подручја посебне намене система за водоснабдевање „Источни Срем“. Такође су размотрени и усвојени: Извештај о пословању Гаранцијског фонда Аутономне покрајине Војводине за период 01. јануар - 31. децембар 2021. године и Извештај о пословању Покрајинског завода за спорт и медицину спорта за 2021. годину. Донета је и Одлука о изменама и допунама Одлуке о избору председника и чланова одбора Скупштине Аутономне покрајине Војводине.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести