Скупштина Војводине изгласала задуживање због капиталних инвестиција

Посланици Скупштине Војводине са 91 гласом „за“ усвојили су Покрајинску скупштинску одлуку о задуживању од 700 милиона динара за изградњу противградне заштите Бајша.
skupstina vojvodine, Dnevnik/V. Fifa
Фото: Дневник/В. Фифа

За то кредитно задуживање на пет година покрајинска секретарка за финансију Смиљка Јовановић очекује нижу каматну стопу од 2,5 одсто. Скупштина Војводине такође је усвојила и измену члана три Покрајинске скупштинске одлуке о задуживању за финансирање капиталних инвестиционих расхода, која се односи на продужење рока повлачења кредита од 2,5 милијарди динара за финансирањеизградње објекта Каменице 3 са ПЕТ центром и увођења система аутоматизованог одбране од града на подручју радарског центра Фрушка гора. Тај износ је требало бити повучен из банке до 30. априла, међутим, због епидемије коронавируса, и спорије реализације капиталних инвестиција показала се потреба за продужење тог рока, који је сад померен до 30. октобра без додатних трошкова. 

Од свих тачака дневног реда седнице те две одлуке су изазвале и највећу дискусију. Опозициони посланици гласали су против задуживања уз различита образложења.

Због епидемиолошке ситуације потребно је пролонгирати рок о задуживању за две и по милијарде. Имамо среће што су банке одобриле пролонгирање тог рока за шест месеци (Смиљка Јовановић)

Уочи дискусије покрајински секретар за финансије Смиљка Јовановић је образложила посланицима због чега треба да се измене те две покрајинске скупштинске одлуке.

Фото: Дневник/В. Фифа
Одлука банке да пролонгира рок за повлачење средства кредита за шест месеци у ствари је потврда о томе да Војводина има добар кредитни рејтинг и да је њен буџет стабилан и консолидован (Ненад Боровић)

– Имајући у виду епидемиолошку ситуацију проузроковану вирусом ковид 19, а самим тим и спорију реализацију капиталних инвестиција у области система  здравствене заштите обезбеђење средстава за изградњу објекта Каменица 3 са Пет центром и обезбеђење средстава за финансирање увођење система аутоматизоване одбране од града на подручју радарског центра Фрушка гора, секретаријат је упутио Војвођанској банци, чланици ОТП групе, захтев за продужење рока расположивости средстава по уговору о кредиту који је закључен на основу одлуке о задуживању за финансирање капиталних инвестиција – навела је она. – Ми смо закључили уговор са њима од 2,4 милијарди и требали смо тај новац да повучемо до 30 априла ове године. Међутим, због целе ове ситуације, не би  се могла повући сва средства и стога смо тражили одлагање што су они и прихватили.

Како је навела, банка је 18. јануара ове године обавестила секретаријат да је кредитни одбор банке одобрио продужење рока расположивости средстава до 30. октобра 2021. без додатних тошкова.


Ревитализација Бегеја

Посланици су једногласно усвојили предлоге покрајинских скупштинских одлука о доношењу просторног плана подручја посебне намене ревитализације канала Бегеј и подручја посебне намене предела „Вршачке планине“. Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић је рекао да, када је реч о каналу Бегеј, циљ просторног плана је да се створе услови за ревитализацију канала за измуљавање седимента до границе са Румунијом до хидрочворишта Клек, ради унаређивање пловности и еколошких параметара канала. У овиру ревитализације планирана је реконструкција постојећих водних објеката хидрочвора Српски Итебеј и Клек – казао је Галић. Што се тиче просторног плана посебне намене предела „Вршачке планине“, просторним планом су дефинисане две просторне целине једна целина заштићеног подручја су Вршачке планине и Мали вршачки рит са зоном непосредног утицаја на заштићену зону, друга целина је зона која обухвата урбано и рурално окружење.


Ненад Боровић из посланичке групе “Александар Вучић – За нашу децу” је у својој дискусије рекао да одлука банке да пролонгира рок за повлачење средства кредита за шест месеци у ствари је потврда о томе да Војводина има добар кредитни рејтинг и да је њен буџет стабилан, консолидован и толико јак да може одговорити свим обавезама.

Борис Новаковић шеф посланичке групе СПС-ЈС је истакао значај пројекта који ће овим задуживањем реализовати, наводећи да је Србија сврстана у високоризичне земље од елементарних непогода.

– Овај пројекат има за циљ заштите од града на ширем подручју и сваки помак у томе је позитивна ствар. У Војводини у години у просеку 30 дана се направи штета од града. Пре увођења противградне заштите штета се мерила и са 50 милиона евра на годишњем нивоу, има година када је та штета била и 200 милиона долара. После увођења противградне заштите штета је смањена три до четири пута, а аутоматизацијом овог процеса биће и мања – истакао је Новаковић.

Фото: Дневник/В. Фифа


Три нова посланика

На седници су потврђени и нови посланички мандати, уместо три посланика који су вратили посланички мандат због одласка на другу дужност. Мандат је потврђен посланици Савеза војвођанских Мађара Каролини Хуђик, професору мађарског језика и књижевности из Куле, Саши Шућуровићу (ЛСВ) и Александри Берић (СНС) професорки технике из Бача.


Посланик ДСС Бранислав Ристивојевић казао је да треба улагати новац у противградну одбрану, али не у ову технологију коју више нико не користи.

– Те активне мере које немају већу ефикасност од 50 одсто, треба комбиновати са пасивним мерама противградним мрежама – сматра Ристивојевић.

И посланици СРС-а су гласали против задуживања.

– Каменица 3 и противградна заштита су морале бити финансиране из текућих буџетских прихода, а не из кредита. То је кључна замерка Српске радикалне странке – рекао је Ђурађ Јакшић и поставио питање зашто Покрајинска влада није тражила од републике да финансира, или барем да суфинансира противградну заштиту. Посланици су подржали и извештаје о управљању и располагању јавном својином Војводине за 2019. као и Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, такође за 2019. као и завршни рачун Фонда за ту годину.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести