Скупштина завршила рад, сутра наставак расправе

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије завршили су рад, а расправу о изменама и допунама Кривичног законика и изменама и допунама о кривичном поступку, али и о другим предлозима, наставиће сутра.
skupstina, tanjug
Фото: Tanjug R.Prelić arhiva

У поподневном делу расправе, шеф посланичке групе СПС Неђо Јовановић казао је да ће посланици те странке у дану за гласање подржати сет закона из правосуђа, за које је казао да доприносе правној извесности да ће сваки починиоц кривичног дела бити кажњен.

Истакао је да СПС нема дилеме око оправданости увођења доживотне казне, као и немогућности условног отпуста за најтежа кривична дела са смртних исходом детета, трудница и немоћних.

Јовановић тврди да немогућност условног отпуста за та дела није неуставна одредба и да доживотном казном хуманост није изостала, јер, каже, онај који је изашао после 40 година затвора са 70, 80 година живота, није спреман да се укључи у друштво.

Народни посланик Муамер Зукорлић навео је да се цивилизованост једног друштва мери тиме како се оно обрачунава са насиљем и насилницима или како насиље ставља под контролу.

Напомиње да су санкције један од начина сузбијања кривичних дела и засигурно је да имају ефекте и када су у питању најтежа кривичних дела, па је потребно да има и најтежа казна.

"У том погледу треба подржати увођење доживотног затвора", казао је Зукорлић, који сматра да само санкције неће дати потпуне резултате и да је зато од изузетне важности насиље ставити на агенду на свим могућим нивоима.

"Важан је цео амбијент у друштву и како се третирају насилници и кривична дела. Уколико и даље будемо имали на медијима представљања злочинаца бојим се да нам никакве реформе кривичних закона неће дати резултате", казао је Зукорлић.

Самтра да је зато лоше за друштво у Србији "негирање ратних злочина и ратног злочина геноцида".

Посланица СРС Вјерица Радета навела је да када је у питању предлог закона о спречавању корупције нема суштинских измена, осим назива и истиче да суштинска борба против корупције не постоји.

Предлог Кривичног законика, каже Радета, медијски је злоупотребљаван, а Министарство правде је измене стихијски предлагало, јер, наводи, од када је тренутна власт тај закон је мењан 11 пута.

"То значи да ово није добар основни закон и треба да се донесе кодификовани кривични закон", рекла је Радета.

Када је у питању увођење доживотне казне, посланица радикала напомиње да нико нормалан не би помислио да људи који су починили најтеже злочине не заслужују најгоре могуће казне.

Наводи да није добро што за неколико најтежих кривичних дела нема могућности условног отпуста и то не због починиоца тих дела, већ јер им се, каже, одузима нада, па могу да размишљају да их ништа не спречава да у затвору чине кривична дела, попут убистава стражара, јер ће у сваком случају живот провести у затвору.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести