СЛ: Боримо се за интересе Срба, не додворавамо се никоме

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Српска листа је партија саборности српског народа која се бори за његове интересе, а не да би се свидела и додворавала албанским партијама и њиховим политичким лидерима, поручили су данас из те странке.
Srpska lista Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Албанци такве имају у Рашићу, Петровићу, Ради Трајковић и сличнима којима је српски народ јасно и гласно рекао шта о њима мисли, дајући им подршку у промилима, наводи се у саопштењу.

Парадоксално је, кажу у Српској листи, да о поштовању некакве косовске државности Српској листи говоре чланови Самоопредељења који негирају Устав тог истог самопроглашеног Косова, његове такозване симболе али и све обавезе које Приштина има према српском народу, како по важећим законима, тако и по важећим међународним обавезама које проистичу из Бриселских споразума.

"Даћемо Куртијевим пајташима бесплатан савет - није мудро политичко време трошити за нападе на Србе, питање је дана када ћете морати да позовете на разговор Српску листу, а са друге стране, погледајте како су на изборима прошле партије у Приштини које су покушале да нападима на српски народ стекну јефтине политиче поене", наводи се у саопштењу.

Бисљими: Српска листа мора документовати да признаје Косово

Потпредседник Самоопредељења Бесник Бисљими изјавио је да Српска листа мора документовати да признаје Косово и ради у његовом интересу, као и да ће прво Србији наметнути пуни економски реципроцитет, а потом размотрити питање такси, пише Газета Експрес.

"Може постојати влада без Српске листе. Устав јасно каже у члану 92.1. да Влада Косова мора да управља у складу са Уставом Косова. То значи признати државу Косово и радити за добро ове државе. Српска листа мора документовати да признаје државу Косово и да ће радити на унапређењу интереса Косова", рекао је Бисљими у интервјуу за Економиа Онлине.

"Нећемо дозволити да наш буџет користе људи или групе које раде на уништавању сопствене државе. Али у овом сазиву, мислим да свака страна треба бити мало флексибилнија и креативнија. Наћи решење за које се чини да је најбоље решење", рекао је Бисљими, преноси Косово онлајн.

Потпредседник Самоопредељења каже да, "ако Србија није признала сертификате издате на Косову и ЕУ је сматрала да је то редовна ствар, нећемо признати сертификате које је Србија издала од 1. јануара и ЕУ не може да каже да је у случају Србије то у реду, а у случају Косова није".

Мислимо да, навео је Бисљими, у тренутку "када успоставимо пуни реципроцитет можемо разговарати о укидању такси и то ћемо радити у координацији са међународним партнерима".

Потпредседник Самоопредељења каже да будућа влада није обавезна да спроводи политику Харадинајеве владе и наводи да ће се они фокусирати на своју политику и филозофију, а не других.

"Мислимо да увођење такси није политика у односу на Србију, али пуни економски реципроцитет решава тај проблем. То значи да ћемо се бавити било којом економском одлуком Србије која је нанела штету косовској економији и због које ни ЕУ ни друге земље нису имале примедбе на Србију", рекао је он.

Каже да ниједна опозициона странка није тражила од Харадинаја да наметне таксе, али додаје да ће прво Србији наметнути пуни реципроцитет, а потом размотрити питање такси.

Бисљими наводи да је претходна влада имала недостатака у спољној политици и сматра да људи који су водили спољну политику нису били кредибилни и да су нанели штету у међународним односима.

Према његовим речима, радне групе са ДСК нису разговарале коме ће то министарство припасти и да ће о томе одлучити идери две странаке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести