С.Листа: Моменталмо обуставити радове у зони Високих Дечана

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Српска листа осудила је данас илегалну градњу у специјалној заштићеној зони манастира Високи Дечани и затражила моментално обустављање свих радова.
visoki decani, epa, valdrin xhemaj
Фото: EPA (VALDRIN XHEMAJ)

У саопштењу Српске листе се истиче да су такве активности противзаконите, у директној супротности са законом о специјалним заштићеним зонама и да се њима најдиректније угрожава манастир, који је на листи светске културне баштине под заштитом УНЕСКО и представља културно благо свих грађана.

Зато позивају међународне представнике да промптно реагују, јер снагом свог ауторитета могу да спрече нелегалне активности које наносе страшну штету по амбијенталну целину светиње.

Срспка листа подсећа да је манастир Високи Дечани био више пута на мети напада, чак и оружаних, да му се отима имовина и не спроводи одлука Уставног суда којом је потврђено власништво над имањем у непосредној близини манастира, док се братство често суочава са разним провокацијама.

Указују да се илегална градња пута може лако спречити, јер постоји заобилазница чијом би изградњом проблем био решен.

"Али, је очигледна намера локалних власти да врше притисак и угрозе овај бисер Српске православне цркве, а са друге стране и наставак срамног односа према свештеницима наше цркве међу којима је и малтретирање владике Теодосија на прелазу Јариње", истичу у Српској листи.

 

Министарство: Унеско одмах да реагује и заштити В. Дечане

БЕОГРАД: Министарство културе и информисања најоштрије је осудило поновни наставак незаконитих радова на магистралном путу Дечани-Плав у заштићеној зони манастира Високи Дечани и додаје да је упутило протестсну ноту Унеску тражећи да хитно реагује и заштити објекат светске културне баштине.

"Тим чином још једном се показало да се на територији тзв. Косова не поштују ни међународни закони и уговори ни било који правни акти", упозорава Министарство у саопштењу.

Министарство наводи да је, као што је то чинило у претходним случајевима када је започињана изградња пута кроз зону која је под заштитом Унеска, и данас хитно упутило протестну ноту највишим званичницима те међународне организације.

"У допису који је адресиран на генералну директорку Унеска Одри Азуле, заменика директора за културу Ернеста Отонеа и директорку Унесковог Светског центра за наслеђе Мехтилд Реслер, надлежни се позивају да одмах реагују и заштите објекат културног наслеђа који је део Унескове Листе угрожене светске културне баштине, у складу са принципима заснованим на међународним конвенцијама, посебно на Конвенцији о заштити светске културне и природне баштине, као и на другим релевантним препорукама", истиче Министарство.

Епархија рашко призреснка саопштила је синоћ да су локалне косовске власти у Дечанима, уз подршку надлежних у Приштини, кренуле поново са интензивним радовима унутар заштићене зоне манастира Високи Дечани.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести