Смака: Османи в.д. председника највише шест месеци

ПРИШТИНА: Стручњак за уставно право Риза Смака изјавио је данас да након оставке Хашима Тачија, функцију председника Косова по аутоматизму преузима председница Скупштине Вјоса Османи, која ту дужност може обављати најдуже шест месеци.
 Vjosa Osmani Foto: Tanjug/video
Фото: Вјоса Османи, Фото: Танјуг/видео

"Питање оставке председника државе је регулисано одредбом члана 90. и 91. Устава и по томе се мора поступати. У овом случају г. Тачи наредбом би тражио од председника Скупштине Косова да преузме овлашћења председника и да врши ту дужност све док траје стање латерности", рекао је Смака за Косово онлине.

Како каже, да је питање оставке председника у другим државама, које имају потпредседнике, боље регулисано, додајући да ће се нови председник Косова највероватније знати на пролеће наредне године.

"Оптужница је правна претпоставка, може да се уважи у целости, може делимично, може се одбацити. Тако да председник скупштине преузима вршење дужности председника државе и то најдуже до шест месеци. Уколико би било дуже у сваком случају би се отворио поступак нових избора за председника. Ово није најбоље решење, али председник Скупштине долази по аутоматизму на место председника Косова", рекао је Смака.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести