Снажна подршка Мађарске убрзању евроинтеграција

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је с мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом о европској интеграцији Србије, даљем унапређењу билатералних односа и заједничком доприносу додатној стабилизацији Западног Балкана.
j
Фото: Tanjug

Јоксимовић је захвалила Мађарској и посебно министру Сијарту на свим напорима које Влада његове земље улаже у јачање наше добросуседске и партнерске сарадње и на политичком и на економском плану, а посебно на подршци коју Србија добија на путу ка пуноправном чланству у Европској унији.

У Мађарској видимо поузданог савезника, који нас снажно подржава у приступању ЕУ. Највиши мађарски званичници јасно и недвосмислено заговарају политику проширења Уније, а посебно чланство наше земље, и то нам даје додатну мотивацију да још одговорније и преданије спроводимо све неопходне реформе, изјавила је Јоксимовић.

Јоксимовић је саговорника упознала и са чињеницом да је Србија реорганизовала веома ажурно и одговорно своју преговарачку структуру тако да у потпуности прати начела нове методологије проширења ЕУ.

Влада убрзано спроводи неопходне активности из кластера 3 - Инклузивни раст и конкурентност и кластера 4 - Зелена агенда дигитализација и одржива повезаност како би, уколико оцене у области владавине права буду одговарајуће, била спремна за отварање кластера, рекла је Јоксимовић.

Саговорници су оценили да су кораци учињени, пре свега, у јачању владавине права доказ да Србија постојано и посвећено спроводи реформе.

Сијарто је подвукао да Мађарска подржава убрзање динамике преговора ЕУ са Србијом, сматрајући да је степен постигнутог у реформском процесу, који води српска влада, такав да би то убрзање имало потпуно оправдање.

Тиме би се ојачао и кредибилитет политике проширења ЕУ на Западном Балкану, што је и био један од кључних циљева новоусвојене методологије, нагласио је мађарски министар.

Јоксимовић и Сијарто размотрили су и елементе предлога „Меморандума о разумевању између влада Србије и Мађарске ради продубљивања сарадње двеју земаља успостављањем Програма за изградњу капацитета Западног Балкана“, који ће потписати сутра.

Закључили су да ће стратешка сарадња у реализацији кључних заједничких циљева двеју земаља, а пре свега оног који се односи на будуће чланство Србије у ЕУ, а на добробит грађана са обе стране наше границе, бити продубљена и кроз овај меморандум.

Њиме се предвиђа додатни пренос знања о имплементацији политика ЕУ, као и размена најбољих пракси између јавних институција Мађарске и Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести