„СНС има вишеструко веће поверење грађана“

Синоћ смо у оквиру предизборних сучељавања мишљења политичких конкурената у предстојећој изборној утакмици, на једној телевизији видели зашто Српска напредна странка има вишеструко веће поверење грађана од свих њених опонената.
v
Фото: Youtube Printscreen

Аргументе у вези са ситуацијом у Шапцу сучелили су актуелни градоначелник тог града Небојша Зеленовић и високи функционер Српске напредне странке Горан Весић. Тачније речено, аргументе је износио искључиво Весић, док је Зеленовић, оптерећен наслеђем свог мандата у Шапцу, прожетог бројним аферама, кривичним делима и крајње сумњивим пословима, немушто износио нешто што је требало да личи на аргумент, а заправо је био покушај слабашне одбране.

Апсолутна доминација  аргументације Горана Весића, докази којима је поклопио сваку Зеленовићеву тврдњу , као и то  што је Зеленовића поразио конкретним документима, које је показао гледаоцима, још једном су показали сву инфериорност градоначелника Шапца. Има, међутим, једна ствар у којој је Зеленовић био доминантнији у односу на Весића. Реч је о простаклуку, непримереном речнику, вређању и бахатом ставу, који је демонстрирао. Том корпусу припадају Зеленовићеве изјаве да  чланица градске изборне комисије нешто „умувава“, да Весић лаже, затим серија неоснованих, Зеленовићевом немоћи изазваних најгнуснијих увреда на рачун српских напредњака.

Јасно је да у одсуству аргумената и одговора на бројна отворена питања која прате његов рад у Шапцу, Зеленовић прибегава најприземнијим методама уличарског обрачуна и свакако, наступа непримерено особи која претендује да буде на челу било које озбиљне институције. С друге стране, Весић, наоружан аргументима, доказима, документима, изузетном смиреношћу и стрпљењем,  демонстрирао је политичку супериорност у односу на Зеленовића, али му је и одржао лекцију из културе дијалога у јавном дискурсу. Ни једну увреду, ни један непримерен коментар нисмо чули од представника Српске напредне странке. За то је био задужен Небојша Зеленовић. Актуелни градоначелник Шапца, током дебате постигао је неколико аутоголова, који ће га сигурно коштати гласова на предстојећим изборима.

Уместо да призна своју и грешку својих сарадника у вези са 406 спорних потписа, због којих је оборена листа његове странке, Зеленовић одговорност пребацује на нотаре, одбацујући чак и аргументе Јавнобележничке коморе да нису криви нотари, већ подносиоци потписа. На тај начин, градоначелник Шапца, дакле представник власти,  отворено напада институције система и ставља се изнад читаве струке, којој иначе и сам припада, будући да је по образовању правник. Очигледно, себе сматра најбољим од свих, па и стручнијим од Јавнобележничке коморе, која је професионално удружење и која чува углед, част и и интегритет јавнобележничке професије.

Зеленовићев покушај да Шабац представи као град медијских слобода био је трагикомичан. Његово упадљиво ћутање на Весићев аргумент да представници Српске напредне странке 6 година нису гостовали на локалној телевизији, говори све о томе како Зеленовић замишља отворене медије.

Очигледно, тако што су отворени само за њега.

Јасно је уочљива и чињеница да становништво шабачких села док је Зеленовић на власти неће добити ни водоводну ни канализациону мрежу. О овом за Шапчане горућем и болном питању говорио је само Весић, док је Зеленовић муцао, немушто покушавши да пребаци одговорност на републичку власт, као да је то у њиховој надлежности. А није.

И последње, али најважније, чули смо на крају дебате. Реч је о новом извештају Државне ревизорске комисије у којем је за 2019. годину наведено да је Небојша Зеленовић, на опет сумњив начин потрошио још два милиона евра новца Шапчана. Подсећамо, није прошло ни неколико месеци од пресуде Вишег суда у Шапцу да је крив за крађу 5 милиона евра из градског буџета. Додуше по његовој жалби, Апелациони суд је случај прогласио застарелим, што он воли да представља као ослобађајућу пресуду, али то остављамо његовој савести. Ако је има. Скандал је чињеница, да он безобзирно, други пут на исти начин, завлачи руку у џеп грађана.

Дебата у којој је Весић „прегазио“ Зеленовића одржана је тачно месец дана пре избора. Судећи по ономе што смо видели, у Шапцу ће од 21. јуна почети да дувају неки други ветрови, који ће Небојшу Зеленовића одувати на маргину политичког живота. А вероватно и преко ње.

(srbijadanas.com)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести