СНВ и ЗВО забринути погрешним тумачењем захтева Срба 

ЗАГРЕБ: Српско народно веће и Заједничко веће општина изразили су данас озбиљну забринутост због негативне јавне кампање коју су против њих, као кључних мањинских институција Срба у Хрватској, повели поједини представници медија и политичких странака, што је доживљено као "лов на вештице" или претварање тих институција у претњу Хрватској и то у тренутку када се ради на побољшању односа двеју држава. 
milorad pupovac printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У заједничкој изјави СНВ и ЗВО, коју су потписали председници Милорад Пуповац и Срђан Јеремић, наводи се да су у тој кампањи, на основу површног и погрешног читања појединих делова Изјаве, усвојене на великој скупштини СНВ, у вези захтева за решавање статуса СНВ и ЗВО, приписане намере које нико и никад у њихово име није тражио. 

Тражено је једино, као и више пута до сада у последњих 20 година, оно на што се Хрватска обавезала као чланица УН, оно што су влада и Сабор доносили као одлуке, као закључке и као програме, а што се већ низ година не поштује и не примењује. 

"Прецизније, тражено је да се спроведу одлука Владе Хрватске из 1998. и закључак Хрватског сабора из 2010., а које се тичу ЗВО-а. Исто тако тражено је да се спроведе и Програм ове владе који у тачки 10.3. предвиђа начин регулирања статуса Српског народног већа и других мањинских већа у Хрватској", наводи се у заједној изјави.

Подсећа се да се у тој тачки наводи да ће "влада отворити консултације с представницима националних мањина с циљем унапређивања Закона о регистру већа и представника националних мањина у питањима њихова статуса, финансирања и услова рада, те доношења Закона о изборима мањинских већа и представника“.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести