Софија: ЕК покреће Дигиталну агенду Западног Балкана

СОФИЈА: Европска комисија саопштила је да данас на састанку Дигиталне скупштине у бугарској престоници Софији покреће Дигиталну агенду за Западни Балкан.
digitalizacija.jpg
Фото: freeimages.com

У саопштењу се наводи да је циљ ове агенде подршка транзицији региона у дигиталну економију и остварење добробити дигиталне трансформације, као што су бржи економски раст, више запослених и боље услуге.

"Дигитално је по дефиницији безгранично, премошћава регионе и континенте. На данашњој Дигиталној скупштини биће покренута Дигитална агенда за Западни Балкан, што следи након јасне посвећености коју су лидери ЕУ исказали у саопштењу потписаном 17. маја у Софији", казала је комесарка ЕУ за дигиталну економију и друштво Марија Габријел.

Она је навела да је "циљ догађаја да обезбеди да грађани региона Западног Балкана у потпуности уживају у добробити брзе и неизбежне дигиталне трансформације".

У саопштењу се наводи да се Габријелова и шесторо министара из региона Западног Балкана, укључујући Србију, обавезује на инвестирање у широкопојану интернет повезаност за шта је ЕУ спемила грантове од по 30 милиона евра, затим на повећање сајбербезбедности, поверења и дигитализацију индустрије, на јачање дигиталне економије и друштва, као и на повећање истраживања и иновација.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести