Срби у Хрватској после серије напада: Нама је доста

ЗАГРЕБ: Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС), Милорад Пуповац, председник СНВ, Борис Милошевић, и посланица Драгана Јецков, поручили су у Хрватском сабору да им је доста напада на Србе у Хрватској, који, како су рекли, нису ни спонтани ни изоловани, већ организовани.
milorad pupovac printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Након што је Пуповац побројао све нападе на Србе који су се у Хрватској догодили у последњих неколико месеци, Милошевић је констатовао да напади у кафићима у Уздољу и Ђеврскама нису ни изоловани ни спонтани, већ организовани напад.

"Није се ту радило о кафанској тучи или обрачуну навијача. Нападачи су знали кога ће на тим местима затећи. Знали су да се тамо окупљају локални Срби", рекао је Милошевић.

Истакао је да су ти организовани напади били мотивисани мржњом и нетрпељивошћу према Србима. 

“Данас је прихватљиво некога ударити зато што је Србин", рекао је Милошевић на конференцији за новинаре коју су многи портали преносили уживо.

Јецков је поручила да хрватско друштво трпи због насилничког понашања.

Сутра се, казала је, то може догодити неком другом. 

“Осуде више нису довољне, потребно је другачије деловати. Потребно је ствари назвати правим именом. Тек ће се тада произвести жељени ефекти који су потребни нашој држави. Долазимо у ситуацију да се насилничко понашање толерише, да се овакви догађаји релативизирају и да се све након неколико дана заборави", рекла је.

Јецков, која је посланица у Хрватском сабору и потпредседница СДСС је констатовала да такве поруке нису добродошле.

"Они који то раде не воле Хрватску”, поручила је.

За нападе на Србе у Удољу и Ђеврскама, Пуповац је одговорним означио хрватско друштво.

Уз подсећање на све нападе који су се на Србе у Хрватској догодили у последње време, Пуповац је поручио:“Нама је доста”.

Истакао је да посланици, хрватски европосланици, чланови дипломатског кора и министри у хрватској влади величају усташку идеологију. 

Комеморације и годишњице на којима се кличе “за дом спремни” носе поруке нетолеранције, навео је Пуповац и додао:

“Нисмо успели те догађаје да лишимо ратовања, оживљавања ратовања. Неки циљано и намерно желе да протерају Србе из Хрватске”.

Пуповац је рекао и да државне политике Хрватске и Србије ратују око квалификација неводећи рачуна како то утиче на живот људи у двема земљама.

Приметио је да се све то догађа од 2014., од кампање за “Хрватски Вуковар, уништавање ћириличних плоча и шатора пред Министарством бранитеља."

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести