Србија да инсистира на ископавању масовних гробница у Албанији

БЕОГРАД: Србија треба да инсистира да се на северу Албаније али и на Косову и Метохији ископају све масовне српске гробнице, каже бивши шеф Координационог тела за КиМ Небојша Човић.
Nebojsa Covic
Фото: FoNet

Он је за ТВ Пинк рекао да међународна заједница доживљава велику срамоту, да још није разоркривено ко је убијао Србе и узимао њихове органе.

Треба да инсистирамо да се у северном делу Албаније и око тих кућа (где су вађени органи Срба) обаве ископавања и да се провери где се налазе масовне гробнице. Доста је времена прошло, постоје индиције да су неке ствари померили и променили, рекао је Човић.

Он је подсетио да су у Србији све масовне гробнице откопане и "прекопана свака тачка" где постоји сумња на масовне гробнице. 

Додаје да нема невладиних организација које би у северној Албанији и на КиМ показале на тачке где су масовне гробнице Срба.

Масовних гробница има на простору КиМ, само једна од њих је Радоњићко језеро. Људима су вађени органи, они су убијани и закопавани на северу Албаније, прецизирао је он.

Упитан за учешће КФОР-а и УНМНИК-а у свему томе, он је рекао да су они били директни или индиректни учесници, да КФОР има комплетну документацију шта се дешавало у јужној српској покрајини, али да власт у Београду није могла да дође до тих података после 5. октобра 2000. године.

Поједини медији објавили су да је немачки КФОР чак превозио органе које је ОВК вадио Србима, а Човић каже да се "ништа не може искључити". 

Када је (Рамуш) Харадинај први пут ишао у Хаг превезао га је Шредеров авион, не његов приватни већ немачки, нагласио је он.

Додаје да је било злочина и грешака и са српске стране, али да у свему томе морају да буду објективне и НВО и међународни политичари.

За лидере ОВК, који данас воде приштинске институције, каже да су "бандити и криминалци" и да о томе постоји документација безбедносних служби.

Они су екстремно организоване криминалне групе које држе јужну српску покрајину. Народ који живи доле није још увек свестан своје несреће, под чијом се они влашћу, није свестан несреће која их је задесила. Покушавају да се шире на простор Санџака, Црне Горе, Северне Македоније, нагласио је он.

За Рамуша Харадинаја објашњава да покушава да легализује позицију у којој ће бити технички премијер, али који може да користи јавна средства у изборној кампањи. 

Буде ли избора збрисаће Хашима Тачија, Кадрија Весељија, закључио је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести