Србија да настави да штити културну баштину српског народа

ПОДГОРИЦА: Опозициона Нова српска демократија (Нова), Андрије Мандића, поздравила је потез Србије, којим су гуле и певање уз гусле уписане на листу Унеска као нематерално културно добро српског народа и позивају Србију да и убуће штите културну бастину српског народа из Црне Горе. 
1
Фото: Youtube Printscreen

У саопштењу Нове се наводи да актуелне власти у Црној Гори културну баштину српског народа у тој држави држе у подређеном положају или о њој стварају лажну слику. 

"Српски народ из Црне Горе има своју народну ношњу, коју је установио Његош, највећи српски песник, владар Црне Горе и владика, и она је део целокупне српске културне баштине, као што су то и ношње српског народа из Шумадије, Војводине, Крајине, Херцеговине, Босне, Боке Которске", навео је Марко Ковачевић, портпарол Нове.

Ковачевић каже да званичне власти у Подгорици саму ношњу скрнаве и уклањају са њене капе крст са четири оцила, који их, како додаје, подсећа на историју и порекло.

"Што се самих гусала тиче, једина гусларска, тзв. Слепачка академија на Балкану била је на територији данашње Србије у граду Иригу у Срему, где се преко зиме скупљало и тамо живело на стотине гуслара из свих српских крајева и размењивали песме и стихове од којих је најбоље верзије прикупио и објавио Вук Караџић", наводи Ковачевић.

Због тога, како каже, позива Србију да настави са оваквим акцијама.

“Позивамо званичну Црну Гору да коначно почне да негује традицију Мирослављевог јеванђеља, којим се кити и по њему назива највећу државну награду, истовремено док функционери владајуће странке говоре да је династија Немањић, којој кнез Мирослав, брат Стефана Немање припада, на пушку заузела Црну Гору", каже Ковачевић.

Изгледа да су, додао је, оваква историјска фантазирања која износе у црногорском парламенту посланици владајуће странке, једино нематеријално добро које овај режим и држава коју на погрешним темљима граде баштине.

"Предлажемо им да га пријаве на листи УНЕСКО-а заједно са својим пријатељима Албанцима и Хрватима”, поручио је Ковачевић.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести