Србија и Бахреин потписали Меморандум о политичкој сарадњи

МАНАМА: Србија и Бахреин потписале су Меморандум о политичкој сарадњи министарстава спољних послова, као први споразум између две земље, а који ће бити иницијална каписла за развој даљих односа и ближу сарадњу.
b
Фото: Tanjug/Predsedništvo Srbije (Dimitrije Goll)

Потпис на Меморандум ставили су министар спољних послова Краљевине Бахреин Абдулатиф бин Рашид Алзијани и министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић.

Ово је прва посета председника Србије Бахреину и први споразум који су две земље потписале од успостављања дипломатских односа. Он је иницијална каписла за развој даљих односа. Имали смо данас озбиљне и садржајне разговоре, дефинитивно пољопривреда и сектор хране улазе у фокус, рекао је Недимовић након потписивања Меморандума.

Пренео је речи краља Бахреина да су они током “корона периода”, када су били закључани, а све затворено, схватии колико им је недостајала храна и колике су им потребе за тим.

Зато желе да рашире бизнисе на велике просторе, између осталог и на Србију.

Гледали су наше бројеве, колико радимо, да је наш извоз преко 4,2 милијарде долара и да постоји велики потенцијал за улагања у пољопривреду, рекао је Недимовић.


Вучић с привредницима Бахреина

Председник Србије Александар Вучић састао се у Манами с представницима Одбора за привредни развој Краљевине Бахреин и Државног инвестиционог фонда те земље.

Састанку су присуствовали Калид Хумаидан, извршни директор Одбора за привредни развој Бахреина и Калид ал Румаихи, извршни диркетор инвестиционог фонда Бахреина.

На том састанку представљене су, преко видео бима, могућности за инвестицију у Србији.

Вучић је раније најавио да ће се том приликом представити предлози о сарадњи од банака, осигуравајућих друштава, до пољопривреде и туризма.

Он је након састанка са краљем Бахреина Хамадом бин Исом ал- Калифом рекао да су се, иако је Бахреин територијално мала, али веома снажна, јака земља, посетом наше делегације Србији отворила важна врата.

Имамо инвестиције из Уједињених Арапских Емирата од којих имамо користи, неке од њих мењају изглед Србије, веру грађана у њихове могућности. Верујем да слично можемо и с Бахреином. Овим нам се отварају важна врата, рекао је Вучић пред састанак са привредницима.


Због тога очекује озбиљне инвестиције у сектор прерађивачке индустрије, прехрамбене најпре, као и заједничка улагања српских и компанија из Бахреина у сектор пољопривреде и безбедност хране у Србији.

Недимовић је подсетио да је Бахреин једна од најбогатијих земаља Залива и да зато много значи када постоји сарадња са њом, као и са УАЕ, поготово што логистички, сарадња са њима Србији није проблем, јер се брзо стиже.

Истакао је да су велики захтеви за воћем и поврћем, а нарочито српску малину, јагоду и јабуку, као и за производима од житарица.

Схватили су да је наша роба квалитетна, а и конкурентнија од неке друге робе. Отварање простора УАЕ и Бахреина, отварање је простора целог Залива. Враћамо се овде где смо били пре 30-40 година, када је била Југославија. Ово су нова тржишта, нове прилике да извозимо што више, а самим тим ће и цене производа расти, чим расте и потражња, рекао је Недимовић.

Потписаним Меморандумом предвиђене су редовне политичке консултација два министарства спољних послова.

Министар спољних послова Бахреина пренео је да је данашњи састанак краља Бахреина и предсендика Србије био веома успешан, а да је краљ пожелео топлу добродошлицу председнику Србије који је у првој посети краљевини.

Разговори су, каже, покрили све области сарадње - политичку сарадњу, борбу против тероризма, на билатералном и међународном нивоу, борбу против пандемије корона вируса, значају сарадње у тој борби и превазилажењу кризе.

Разговарало се, додаје, и о начинима за јачење заједничке сарадње, посебно у економији, трговини, инвестицијама, у научним областима.

Тражимо начине за директан контакт приватног сектора, истакнут је значај пољопривреде, туризма, као области у којима можемо да сарађујемо, као и у области безбедности хране, рекао је Алзијани.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести