Србија и Француска потписале 22 споразума

БЕОГРАД: Делегације Француске и Србије потписала су данас 22 билатерална споразума из области економије, војне индустрије, образовања и културе, а на конференцији за новинаре председника Србије и Француске размењено је пет докумената. 
Makron i Vučić/Fonet/Kabinet predsednika republike
Фото: Фонет/Кабинет председника републике

Реч је о Изјаву о намерама о реализацији пројекта изградње Београдског метроа, Уговору о откупу топлотне енергије између Беочиста енергија и Београдске електране и Уговору са компанијом НБДА о испоруци ракета "мистрал". 

Размењени су и Споразум о кинематографској копродукцији и Споразум између Владе Србије и Владе Француске о статусу Француске школе у Београду. 

Те споразуме су у име Србије потписали министар финансија Синиша Мали, министар одбране Александар Вулин, министар културе Владан Вукосављевић, министар просвете Младен Шарчевић и градоначелник Београда Зоран Радојичић. 

Међу 22 потписани су и Споразум о сарадњи Јавнобележничке коморе Србије и Високог савета јавних бележника Француске, као и писмо о намерама о сарадњи Коморе јавних извршетеља Србије и Националне коморе јавних извршитеља Француске. 

Такође, потписани су и Споразум о сарадњи између Шнајдер електрик и Електротехничког факултета Универзитета у Београду, као и Споразум о сарадњи Шнајдер електрик и Факултета техничких наука у Новом Саду. 

Две делегације су потписале су и Споразум о сарадњи у области стрипа, Административни споразум у области реформе јавне администрације, управљања људским ресурсима и професионалног образовања и Административни споразум о области спорта. 

Потписани су и Меморандум о сарадњи између Министарства просвете, науке и технолшког развоја, Амбасаде Француске у Србији и Француског института у Србији у борби поритв предрасуда и дискриминације у образовном систему, Споразум о сарадњи у области наставе француског језика у образовно-васпитним установама Србије и Споразум о донација ЕВОФИНДЕР. 

Две делегације потписале су и Писмо о намерама између француске и српске царине, Технички споразум Министарства одбране за уговор са МБДА, Меморандум о разумевања између Београдског водовода и канализације и компаније Веолија и Меморандум о сарадњи између РТЕ (оператора преносног система Француске и ЕМС АД). 

Потписан је и Протокол о намерама између Akua Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewable Energy и Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарства и саобраћаја АП Војводина у присуству Basiadi Wind doo за развој ветро-парка у Србији, Протокол о намерама између Proparco и Akua Energy SAS за финансирање пројекта ветропарка Басиади и Протокол о намерама за развој пројеката дубинске геотермике у Србији. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести