Србија и Грузија отварају амбасаде у главним градовима

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић захвалила је председнику парламента Грузије Ираклију Кобахидзеу на поштовању међународног права и територијалног интегритета Србије, као и на томе зато Грузија никада не гласа противно интересима Србије у међународним организацијама када је реч о пријему тз Косова.
maja gojkovic
Фото: Tanjug (Narodna skupština Republike Srbije)

Гојковић је рекла да ће Грузија отворити почасни конзулат и да је посетом високог представника те земље најављено обострано отварање амбада у главним градовима Србије и Грузије.

Гојковић и Кабахидзе потписали су у парламенту Споразум о партнерству чему су претходили садржајни разговори.

Споразумом смо договорили да ћемо сарађивати још чвршће и садржајније у области европских интеграција, јер је то наш заједнички спољнополитички циљ, али смо договорили и сарадњу наших радних тела, рекла је Гојковић новинарима.

Она је навела да две земље у економији сарађују нешто мање него у политици и да је намера да се привредна сарадња побољша. Посебно је истакла важност посете, јер је каже прва након успостављања билатералних односа.

Заинтресовани смо да сарађујемо, не само када је реч о спољнотрговинској размени, већ и у области туризма. Недавно смо ратификовали споразум о укидању виза за обичне носиоце пасоша, а данас смо разговарали о потреби увођења директних авио линија, додала је Гојковић.

Гост из Грузије захвалио је представницима српског парламента на садржајним разговорима, а председници Маји Гојковић због посете тој земљи.

Навео је да постоји позитивна динамика међусобних односа, те захвалио Србији што поштује суверенитет и територијални интегритет Грузије, те истакао да у том смислу и Грузија подржава Србију.

Ми желимо да још побољшамо наше односе и да они буду што чвршћи. Битно нам је да постоје јако добри политички односи, али желимо да побољшамо и привредне односе. Постоје велике шансе за побољшање привредне и културне сарадње, али и да је реч о науци, образовању, спорту, рекао је он.

Нагласио је да Грузија цени српско искуство по питању европских интеграција.

Кабахидзе ће се обратити посланици на Посебној седници, након чега ће са председницом парламента у холу Народне скупштине отворити изложбу поводом 100. годишњице Парламента Грузије.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести