Србија и Хрватска пописују оптужене за ратне злочине

ЗАГРЕБ: Србија и Хрватска ће у наредних тридесетак дана радити на попису особа осумњичених и оптужених за ратне злочине с обе стране, како би се провела размена података и убудуће избегли инциденти на границама, договорено је данас на састанку министара правосуђа Хрватске и Србије у Београду
1
Фото: Tanjug

То је за Хину данас изјавио хрватски министар правосуђа Дражен Бошњаковић, након састанка са српском колегиницом Нелом Кубуровић и додао да ће тај посао бити обављен у што краћем времену.

Наредни састанак је договорен у периоду од тридесетак дана када ће започети рад на размени податала о особама осумњиченим за ратне злочине на обе стране.

Бошњаковић је рекао да се на тај начин желе избећи инциденти каквих је досад било кад нетко од осумњичених за ратне злочине, било с које стране, дође на границу ''и има неугодности''. 

У вези с тим пописима биле су формиране комисије још 2010. Које су, међутим, у некој фази престале да раде, подсетио је министар.

Друго питање о којем су разговарали на данашњем састанку било је процесуирање ратних злочина, а закључено је да “''треба формирати експертне радне групе” чији би задатак био припремање међудржавног споразума који би обухватио И дефинисао сва питања везана уз ту проблематику како би се убудуће “избегли застоји и чекање”.

На питање да ли има утисак да ће се коначно нешто померити са мртве тачке, Бошњаковић је рекао да с обзиром на то да је Хрватска раније Србији условљавала отварање преговарачких поглавља везаних уз владавину права, очекује да ће обе стране “заједно направити напредак”.

Бошњаковић је рекао да је Хрватска итекако заинтересована да пружи подршку Србији на њенм путу ка ЕУ. 

“Наравно, очекујемо да и они достигну стандарде који су потребни да би Србија сутра могла да постане чланица ЕУ, а ту првенствено спадају посебни стандарди везани за владавину права”, рекао је Бошњаковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести