Србија и Мароко на путу стратешког партнерства

РАБАТ: Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, који борави у званичној посети Мароку, разговарао је са министром спољних послова, афричке сарадње и дијаспоре Насером Боуритом.
s
Фото: mfa.gov.rs

Посета шефа српске дипломатије, у оквиру обележавања 64. годишњице успостављања дипломатских односа двеју земаља, била је прилика за продубљивање политичког дијалога и размену мишљења о међународним и регионалним питањима од заједничког интереса, наведено је у заједничком саопштењу после састанка Селаковића и Боурите.

Како се наводи, Боурита и Селаковић су поздравили похвалну динамику која карактерише билатералне односе на политичком, економском, културном и универзитетском нивоу, као и изванредну координацију у међународним организацијама.

Шеф српске дипломатије поздравља централно место Марока под вођством краља Мохамеда ВИ, као стуба стабилности и раста у региону.

Министри су поздравили управљање две државе пандемијом ковид-19, које је за пример, као и кампању вакцинације.

Они су нагласили значајан квалитативни скок у трговинским односима Марока и Србије упркос пандемији, и сагласили се да ће наставити да их јачају, с обзиром на огромне потенцијале две државе.

С тим у вези, најавили су одржавање трећег заседања Мешовите комисије за трговинску, економску и научну сарадњу, у Београду, 23-24. јуна 2021. године, ако то епидемиолошка ситуација дозволи.

Припремни састанак за ту седницу одржан је између два именована копредседника (мароканске министарке туризма, ручних заната, авио транспорта и социјалне економије, Надије Фетах и српске министарке трговине, туризма и телекомуникација, Татјане Матић) 31. марта 2021. путем видео-конференције.

У циљу стављања билатералних односа на пут стратешког партнерства који обе земље желе, договорили су се да наставе да унапређују своје одличне везе на свим нивоима, у духу пријатељства, међусобног поверења и поштовања принципа територијалног интегритета и суверенитета, у складу са резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.

С тим у вези, министар спољних послова Србије истакао је дипломатске и политичке напоре Марока у циљу постизања реалног, практичног и трајног политичког решења у духу компромиса и реалности и у потпуности у складу резолуцијама УН.

У том контексту, Србија сматра мароканску иницијативу за аутономију, под мароканским суверенитетом, озбиљним и веродостојним решењем за питање Сахаре.

Билатерални правни оквир се даље јача потписивањем Меморандума о разумевању о политичким консултацијама између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства спољних послова, афричке сарадње и дијаспоре Краљевине Мароко, Програма сарадње у областима културе, високог образовања, научног истраживања, комуникација, медија, омладине и спорта (2021-2024) и Споразума сарадњи у области одбране, који ће омогућити размену знања, искуства и унапређење билатералних односа.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести