Србија један од најважнијих иновационих центара у Европи

БЕОГРАД: Србија има велику перспективу у иновацијама и развоју стартап компанија и препозната је као једна од најважнијих иновационих центара у Европи, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.
Nenad Popović  /Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

Он је на конференцији за новинаре после састанка с директором организације Стартап Џином Жан Франсоа Готјеом, где су представљени најважнији резултати истраживања старап екосистема који је спровела та организација, рекао да је Србија сврстана међу пет лидерских екосистема у Европи поред Лондона, Тел Авива, Барселоне и Хелсинкија. 

Први пут Србија се појавила у овом истраживању и то је порука свима у свету да је Србија један од најважнијих иновативних ценатара у Европи, а сигурно најбољи центар за иновације на Балкану, рекао је Поповић.

Он је навео да су се Београд и Нови Сад појавили у том истраживању и да је оно спроведено у преко милион компаније у 154 града света.

Поповић је рекао да су факултети у Србији практично ресурс најбољих инжењера односно да Србија има најбоље инжењере у Јужној Европи.

Морамо учинити све да убудуће имамо што више младих који ће уписивати техничке факултете. Наставићемо ка томе да учинио све како би што више младих отварало стартап компаније и како би привукли младе из региона у Србију, рекао је он.

Истраживање америчке организације Стартап Џином из Сан Франциска показало је и предности и квалитет Србије у гејмининг и блокчејн индустрији, рекао је Поповић и додао да и у тим гранама Србија има велику перспективу.

Министар је рекао да се сугестије и примедбе које је добила Србија односе на недовољан број стартап компанија и навео да на пример земље попут Израела и САД-а имају и до 10 пута више стартап компанија.

Морамо иновационо предузетништво да развијамо више, да имамо што више стартап компаније и тако јачамо иновациони еко-систем, рекао је Поповић и додао да су пореске олакшице које је омогућила Влада Србије високо оцењене од ове организације.

Он је навео да српске стартап компаније привлаче инвеститоре и изнео податак да су током годину дана остварене аквизиције српских компанија у овом сектору преко 100 милиона евра. 

Како је рекао, ове године ће у градовима који немају факултете бити отворено осам иновационих стартап центара а до средине 2020. године још шест таквих центара.

То ће омогућити младима да имају најбољи простор и најбоље технологије, и помоћемо им да тако развијају своје производе и услуге па их пласирају на тржиште, рекао је Поповић.

Министар је навео да су сугестије које је Србија добила од Стартап Џинома односе на потребу да се стартапи више финансирају, и додао је да ће то бити спроведено у дело, односно да ће бити покренута иницијатива за оснивање фонда за финансирање стартапа.

Трудићемо се да резултате овог истраживања имплементирамо на најбољи могући начин користећи искуства свих еко-система који су лидери у свету у овој области, рекао је Поповић.

Он је захвалио председнику Александру Вучићу за подршку у области иновација, као и представници Владе Републике Србије и додао да ће ресорна министарства заједнички радити на привлачењу средстава у иновациони стартап еко-систем у будућности. 

Поповић је најавио да ће бити настављена сарадња са иницијативом Дигитална Србија чија је помоћ од великом значаја. 
Жајн Франсоа Готје је рекао да је веома важан развој инфраструктуре када је ова област у питању, као и да постоји добар однос и сарадња јавних институција са приватним иницијативама.

Он је оценио да је Србија постигла добре резултате и да је оно што представници Владе Србије раде на том плану показује да се иде у добром смеру.

Он је рекао да је веома важно да постоји финансирање у раној фази и да заједница треба да подржава покретање стартапа.

Даваћемо препоруке а све у циљу да би Србија постала лидер у отварању нових радних места у овој области, рекао је директор Стартап Џинома.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести