Србија направила озбиљан искорак у интеграцији Рома

Јелена Јовановић је млада факултетски образована Ромкиња, представница својих сународника у посланичкој групи Српске напредне странке у Скупштини Војводине. Када смо је поводом Међународног дана Рома питали како би оценила положај ромске популације у Србији рекла је:
1
Фото: посланица Јелена Јовановић

– Срећна сам што је Србија направила озбиљан искорак у решавању интеграције Рома, која је дефинисана кроз неколико значајних докумената, почев од Националне стратегије за социјално укључивање Рома у друштво до локалних акционих планова за инклузију Рома као и других локалних стратешких и акционих планских документа који се односе на положај Рома – казала је Јелена Јовановић.

Навела је, међутим, да је укључивање у све активности друштва на равноправним основама са свим осталим грађанима, велики изазов, не само за нашу земљу него и глобално.

– Образовање, учење и лични развој сматрам да су главни кључ за унапређење положаја Рома. Нема ни напретка, нити достојанственог живота уколико то не чинимо и наша заједница и сви чланови друштва. Образовање је једини пут ка изласку из беде и сиромаштва. И као што увек наглашавам – без напорног рада нема ни резултата, али резултата нема ни без подршке. – сматра Јелена Јовановић. 

Роми у Војводини имају несебичну, суштинску подршку и помоћ председника Покрајинске владе Игора Мировића и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, али и других градоначелника и председника општина широм Војводине

Истиче да Роми у Војводини имају несебичну, суштинску подршку и помоћ председника Покрајинске владе Игора Мировића и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, али и других градоначелника и председника општина широм Војводине. Као пример, наводи да је, осим помоћи Покрајинске владе, и у општинама Вршац, Сента, Бачка Паланка, Рума и Нови Бечеј обезбеђено 1.200.000 динара за пројекте кроз које су ангажовани координатори за ромска питања. Наводи да је за израду локалних акционих планова о становању обезбеђено више од 3.000.000 динара за општине Бачки Петровац, Сента, Сремски Карловци, Бачка Паланка, Панчево, Кикинда и Суботица.


Живети достојанствено

Роми чине релативно велики удео у становништву Југоисточне Европе. Без обзира на то о којој држави се говори, у земљама у којима Роми живе већ вековима, они су маргинализовани. У различитим околностима живе Роми у граду и Роми у мањим срединама. Различити су социјални миљеи у којима живе, али су потребе исте – живети достојанствено, а ретко су заиста прихваћени као равноправни суграђани. По истраживањима домаћих и међународних организација, највећи проблеми с којима се Роми суочавају су недовољно образовање, родна (не)равноправност, честа дискриминација и неусловни простори за становање.


– У образовању, које је по мом мишљењу на врху приоритета, стипендиран је велики број средњошколаца и студената ромске националности – каже она. – Покрајинска влада је, у сарадњи с Канцеларијом за инклузију Рома, обезбедила више од 20 стипендија за студенте Високе школе за васпитаче у Вршцу, а Министарство просвете је обезбедило стипендије за ученике ромске националности који похађају средње школе у Војводини.

Напомиње да је тренд стипендирања ученика и студената настављен и у 2019. години јер управо су образовање и култура неодвојиви од поштовања достојанства човека и људских права, посебно када је реч о националним мањинама и аутохтоним народима.


Порука поводом Дана Рома

На питање шта би поручила поводом Међународног дана Рома, Јелена Јовановић је рекла да упућује искрене жеље да све што су од давнина жеље ромске заједнице у данима који долазе учинимо реалношћу у Србији.

– Тај пут, пут борбе за квалитетан живот свих генерација, тражи активно укључивање и подршку од сваког појединца до државе, с циљем да култура буде негована, економски статус достојан личног залагања, образовање доступно за свако ромско дете, а здравље сваког појединца чувано за дуг и достојанствен живот – рекла је Јелена Јовановић.


– Право на неговање своје културе је део људских права, оно је универзално и недељиво. Наш језик и наша култура су културно наслеђе и извор креативности, зато морамо неговати и чувати језик и културу да бисмо обезбедили да се пренесе на будуће генерације, свесни тога да су и језик и култура истовремено и сведочење о искуству и нашим стремљењима, и креативна снага која омогућава суштински дијалог између култура – казала је Јелена Јовановић.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести