Србија отвара још једно поглавље - нови корак на ЕУ путу

БРИСЕЛ: Србија данас на Међувладиној конференцији у Бриселу отвара ново преговарачко поглавље у приступним преговорима са ЕУ.
srbija eu, tanjug
Фото: Tanjug

Земље чланице Уније дале су сагласност да Србија почне преговоре у оквиру поглавља 4 које се односи на слободу кретања капитала.

Отварањем овог поглавља, Србија ће имати укупно 18 отворених, од чега два привремено затворена, приступна поглавља у својим преговорима о чланству у ЕУ.

Предвиђено је да Међувладина конфернција ЕУ Србија почне у 19.30 часова у згради Савета у Бриселу.

Делегацију Србије предводиће министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, а испред ЕУ Конференцији ће присуствовати комесар за проширење Оливер Вархеји и председавајућа Саветом ЕУ, финска министарка за европске послове, Тити Тупураинен.

Министрака Јоксимовић ће се претходно, у 11 часова, у седишту Европске комисије у Бриселу билатерално састати са новим комесаром за проширење ЕУ Оливером Вархејием.

Основне теме разговора двоје званичника биће пут евроинтеграција Србије, као и питање политике проширења ЕУ у светлу нове методологије приступња, коју би Европска комисија требало да представи у јануару следеће године.

Вархеји је већ поручио да се од Србије, као лидера у процесу приступања, очекује да убрза своје реформске процесе.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести