Србија отворила поглавља 33 и 13

ЛУКСЕМБУРГ: Србија је на Међувладиној конференција која се одржава у Луксембургу отворила два нова поглавља у својим приступним преговорима са ЕУ - поглавља 33 и 13 која се односе на финансијске и буџетске одредбе и на рибарство. 
srbija i eu zastave, ilustracija
Фото: Илустрација

У овом тренутку Србија има 14 отворених поглавља од којих су два привремено затворена. 

Делегацију Србије на Међувладиној конференцији предводи министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић. 

Европску комисију представља комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан, а испред Савета ЕУ  присутна је шефица бугарске дипломатије Екатарина Захариева. 

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је, након осме Међувладине конференције о приступном процесу Србије, на којој су отворена два нова поглавља, да је несумњиво да је Србија посвећена бољој будућности наших грађана и чланству у ЕУ.

Она је, на конференцији за штампу у Луксембургу, рекла да је јасно да је Србија, уз све тешкоће које постоје у ЕУ, које видимо и у региону, где показујемо да желимо да превазиђемо терет прошлости, као и тешко спровођенеј унутрашњих рефоми, посвећена свом стартешком циљу.

Према њеним речима, неопходна је синергија, и потребно је да сарађујемо као партнери у испуњавању нашег дела обавеза, као и да добијемо охрабрење из ЕУ.

Фото: Tanjug

Најлакше је слати негативне поруке, бити негативан и добијати краткорочне негативне поене. Међутим, сваки мали корак, колико он био мали, али сталан, води до великог циља, поручила је министарка Јоксимовић.

Она је указала да су некада околности, као сада у ЕУ, такве да су друге теме на дневном реду које не стављају у фокус проширење.

Оценила је да је Србија на прави начин искористила напоре Бугарске да у фокус ЕУ врати Западни Балкан и проширење, те да је битно да останемо позитивни, вредни, посвећени реформама.

Околности ће нам некада ићи на руку па ћемо отварати више поглавља. Важно је да не преовладава фрустрација, већ стратешки циљ, подвукла је Јоксимовић.    


Захаријева: Велики корак у процесу приступања Србије ЕУ    

Министарка спољних послова Бугарске Екатарина Захаријева изјавила је да отварање два нова поглавља преставља велики корак у процесу приступања Србије ЕУ. 

Не сумњам да ће се процес проширења за Србију одвијати глатко уколико се настави опредељеност коју је данас показала министарка (Јадранка) Јоксимовић, изјавила је Захаријева.

Министарка спољних послова Бугарске, земље која председава Саветом ЕУ, Екатарина Захаријева поздравила је отварање поглавља 33 и 13 у приступним преговорима Србије и ЕУ.

Поглавље посвећено рибарству бави се стандардима и административним капацитетима које Србија мора да примени како би развила рибарски сектор у оквирмима ЕУ, док се финансијске и буџетске одредбе односе на предуслове и процедурална правила о прорачуну за будући допринос Србије ЕУ буџету, навела је Захаријева на конференцији за новинаре у Луксембургу.

Она је подсетила да ће у складу с преговарчким оквиром брзина приступних преговора Србије наставити да зависи од напретка првенствено у реформи области владавине права и од нормализације односа с Приштином.

Поводом отварања два нова поглавља у Савету ЕУ кажу да је ЕУ добро проверила припремљеност Србије у области рибарства и финансијских и буџетских одредби.

Наводи се да постоје два прелазна мерила за привремено затварање ових поглавља. Једно се односи на акциони план који ће осигурати пуну усклађеност Србије ЕУ законодавству у области тржишта, аквакултуре, скупљања података и контролних мера против нелегалног риболова. 

Када је реч о буџетским и финансијским одредбама, Србија мора да јача административне капацитете, укључујући и успостављање координационе структуре, и усвоји акциони план како би се подробно припремила и успоставила процедурална правила за тачно прорачунавање, прогнозирање, прикупљање, плаћање, контролу и извешатавање ЕУ о својим ресурсима, када једном постане чланица ЕУ.


Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан истакао је да отварање даља два поглавља представља даљи напредак Србије ка чланству у ЕУ.

Он је указао да је ЕУ ове године уложила много у приближавање земаља Западног Балкана, подсећајући на стратегију проширења, као и Самит у Софији, те додао да је данашња међувладина конференција даља демонстрација да је европска перспектива Србије реална.

Били смо у могућности да отворимо даља поглавља јер смо уочили значајан напредак, констатовао је Хан.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести