Србија поуздан партнер у контроли миграторних кретања

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је данас у Истанбулу да је од почетка мигрантске кризе Србија реаговала одговорно, трудећи се да очува безбедност својих грађана, а уједно поштујући основна људска права миграната.
stefanovic turska, vlada republike srbije
Фото: Влада Републике Србије

Стефановић је, учествујући на Шестој министарској конференцији Будимпештанског процеса, навео податак да је од када је почела криза до данас на територији Србије регистровано више од милион миграната, којима је наша држава пружила неопходну медицинску заштиту и смештај.

Према његовим речима, у овом тренутку је приближно 4.000 миграната смештено у 14 сталних или привремених прихватних центара у Србији.

Потпредседник Владе је нагласио да Србија континуирано ради на унапређењу система управљања миграцијама и система азила, како у нормативном, тако и у оперативном смислу.

У циљу унапређења ове области, усвојили смо нови Закон о азилу и привременој заштити, Закон о странцима и Закон о граничној контроли, а област миграција је регулисана и Законом о управљању миграцијама, објаснио је Стефановић.

Он је истакао да се не сме занемарити ни чињеница да је од момента избијања мигрантске кризе повећано кријумчарење и трговина људима, при чему МУП Србије интензивно ради на откривању криминалних група у циљу њиховог најстрожег  санкционисања.

Добро организованим акцијама српске полиције у 2018. години успели смо да спречимо 162 учиниоца да изврше кривично дело кријумчарење људи, прецизирао је потпредседник Владе.

Стефановић је указао на то да су током прошле године појачаним надзором државних граница спречене 7.032 особе у покушају незаконитог преласка границе, док је од почетка 2019. године до данас у тим намерама заустављено више од 1.000 миграната.

Он је истовремено изразио захвалност Турској, која је домаћин конференције Будимпештанског процеса, на свему што је до сада учинила у контроли миграторних кретања.

Верујем да смо сви свесни напора које та земља улаже у овом процесу и бриге о четири милиона миграната који се налазе на њеној територији. Та посвећеност је свима нама који се налазимо на миграторној рути ка земљама западне Европе значајно смањила прилив миграната и уједно олакшала рад на контроли илегалних миграција, истакао је Стефановић.

Према његовим речима, Србија поуздан партнер у сарадњи, како на глобалном, тако и регионалном нивоу, и спремна је да, у складу са својим капацитетима, настави да даје допринос заједничком раду у оквиру Будимпештанског процеса.

Имајући у виду тежину проблема које са собом носи мигрантска криза, више је него јасно да само заједничким радом можемо да тражимо излаз из овог проблема, истакао је потпредседник Владе.

Ниједно појединачно решење не може дати адекватан одговор, зато је важно да постоји јасан правац. Свима нам је у интересу да удруженим снагама и координисаном акцијом одговоримо на миграторне притиске, закључио је Стефановић.

Стефановић и турски колега о сарадњи министарстава и полиције

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је данас у Истанбулу са министром унутрашњих послова Републике Турске Сулејманом Сојлуом о унапређењу сарадње полиција две земље у борби против организованог криминала, тероризма, као и у сузбијању трговине наркотицима.

Министри Стефановић и Сојлу сагласили су се, између осталог, да Србија и Турска имају важну улогу у решавању проблема илегалних миграција, као и да је потребно унапредити сарадњу у борби против кријумчарења људи.

Такође, договорена је и сарадња српске и турске полиције током летње сезоне.

Двојица министара унутрашњих послова разговарала су и о сарадњи у области ванредних ситуација, као и конкретним заједничким активностима које ће бити предузете у овој области у наредном периоду.

Тема састанка министара Стефановића и Сојлуа била је и будућа сарадња у области управљања границом, саопштио је МУП Србије.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести