Србија повлачи одлуку о протеривању амбасадора Црне Горе

БЕОГРАД: Србија ће још вечерас, унилатерално, повући одлуку о протеривању амбасадора Црне Горе, саопштила је након састанка са председником и министром спољних послова, премијерка Ана Брнабић.
ana brnabic, Tanjug/Nikola Anđić
Фото: Танјуг/Никола Анђић
"Председник Вучић позвао је мене и министра Селаковића на разговор да се консултујемо око одлуке владе. Он разуме и подржава ову одлуку, јер је у складу са Бечком конвенцијом, и протоколима. Али, нам је рекао да су конвенције важне, али да су живот и наше пријатељство са Црном Гором важније", пренела је Брнабић.
 
Србија је синоћ ускратила гостопримство црногорском амбасадору, након што је Црна Гора прогласила српског амбасадора у Подгорици персоном нон грата.
 
Брнабић је подсетила да је то учињено у складу са чланом 9 Бечке конвенције о дипломатским односима.
 
У жељи да Србија пружи још једном руку сарадње и пријатељства, јер је било доста сукоба у региону, Вучић је замолио представнике владе да преиспитају ту одлуку.
 
Брнабић је додала да је дошло време за пријатељство са Црном Гором и да ће се трудити да да све од себе.
 
“Консултовали смо и представнике српског народа у Црној Гори, који су ову одлуку подржали. Србија ће унилатерално, једнострано повући још вечерас одлуку о протеривању амбасадора Црне Горе у Србији”, рекла је Брнабић и истакла да су Србији, добри односи са Црном Гором изнад свега важни.
 
Она је навела да је црногорска влада прогласила амбасадора Србије у Подгорици персоном нон грата и наложила му да напусти земљу због изјаве у којој позива неколико пута на братство, пријатељство, слогу и поверење.
 
Затим је прочитала изјаву амбасадора Божовића:
 
“Велика и славна мојковачка битка као пример христолике жртве за свог ближњег и за слободу, била је увод у ослобођење Црне Горе, и Подгоричку скупштину, као Слободан израз народне воље за уједињење са братском Србијом, историјска подсећања треба да нам служе да будемо браћа, пријатељи, најближе комшије, да будемо заједно у љубави, да будемо окренути једни ка другима и да се међусобно поштујемо и помажемо да градимо братске и пријатељске односе уважавајући јасне и непобитне чињенице са правом да их можда и различито гледамо, поимамо и тумачимо. Без обзира на неко ново њихово гледање емоције и односе које може изазвати неки догађај из прошлости, морамо се са дужном пажњом и поштовањем сетити свих тих људи, њихових дела и то узети као историјско памћење, које нам само може послужити за добро у садашњости и будућности”.
 
"Као председница владе, ја, министар Никола Селаковић и цела влада, али и Србија у потпуности слажу се са том изјавом. Додала бих да се пола Црне Горе слаже са овом изјавом. Она никако, ни на који начин не може бити повод да се амбасадор једне земље због изјаве у којој позива неколико пута на братство, пријатељство, слогу и поверење избаци из једне земље. Чак и када се не слажемо око изјава, чак и чињенично, то може бити разлог или повод за протестну ноту, али заиста никако за проглашавање персоном нон грата једног амбасадора у једној земљи », казала је Брнабић.
 
Оценила је да делује као да се нешто у Подгорици очекивало да се деси, да би се појавио разлог да избаце нашег амбасадора и за додатна непријатељства, за додатни непријатељски акт.
 
"Не желимо да имамо такав сличан непријатељски акт према Црној Гори. Из тог разлога донели смо вечерас такву одлуку, показујући да са Црном Гором желимо да радимо и сарађујемо. Мени је жао што се све чешће у Црној Гори чује и прекраја истина, историјска чињеница и говори да је Србија била окупатор у Првом светском рату, Србија која је изгубила трећину становништва, на коју сви широм света гледају као највећег мученика Првог светског рата », казала је она изражавајући жалост што званичници у Црној Гори такву Србију проглашавају данас окупатором.
 
Нагласила је, када се све то стави по страни, мора да се да шанса партнерству, пријатељству и сарадњи.
 
Као први разлог за то навела је регионалну стабилност, сарадњу и пријатељство са Црном Гором, које је високо на лествици приоритета владе Србије и председника државе.
 
Други разлог, додала је, је то што је 30 одсто становништва Црне Горе су Срби.
 
« Било какво даље отежавање ситуације Срба у Црној Гори није ни нама ни њима у интересу. Надамо се да ће се ово протумачити као акт добре воље и да ћемо наставити да градимо све боље односе са Црном Гором. Нама је до тих односа стало », поручила је Брнабић.
 
Подсетила је и на значајне економске односе са Црном Гором, указавши да је током 2019. укупна робна размена достигла вредност од 857,3 милиона евра, од чега је сроски извоз био 787,4 милиона евра.
 
Исто тако, подсетила је, да су грађани Србије важан чинилац за економију Црне Горе, тиме што су најбројнији туристи и на много других начина.
 
« Ми ћемо повући једнострано нашу одлуку о протеривању амбасадора ЦГ из Србије. То некако шаљемо као акт добре воље, пружену руку пријатељства и сарадње убудуће », закључила је премијерка.
 
Вучић:Односи међу комшијама много више од конвенције
 
Односи међу комшијама су много више од конвенција, каже председник Александар Вучић образлажући зашто је иницирао повлачење одлуке о протеривању амбасадора Црне Горе у Србији, и одговор на протеривање српског амбасадора из Подгорице.
 
Влада Србије донела је исправну одлуку, та одлука ће сигурно допринети бољим односима, рекао је Вучић новинарима у Крушевцу.
 
“Дуго сам размишљао о томе и замолио Ану Брнабић И Николу Селаковића, који је поступио као министар суверене државе, по правилима Бечке конвенције, да повуку одлуку. Сматрам да су живот И односи између комшија и пријатеља много више од конвенције”, објаснио је Вучић вечерашњу одлуку српских власти.
 
Сматра да можемо да покажемо своју снагу, а не слабост, тиме што ћемо да одустанемо од протеривања амбасадора.
 
“Знам да увек у Србији увек има оних који су критиковали реципрочну меру, а који ће критиковати садашњу одлуку. Не треба да се понашамо као два овна на брвну. Наше је да покажемо да желимо пријатељске, братске односе. Одлука је апсолутно исправна, допринеће бољим односима », нагласио је Вучић.
 
Селаковић: Пружили руку ЦГ, нова влада о Божовићу
 
Министар спољних послова Никола Селаковић рекао је вечерас да је на новој Влади Црне Горе да одлучи о томе да ли ће поништити одлуку о протеривању амбасадора Србије у Подгорици Владимира Божовића, а да је
 
Србија поступила достојанствено, пружила руку Црној Гори са којом жели најбоље могуће односе.
 
"То је унутрашње питање владе Црне Горе. Ми се у то питање не мешамо као што се нисмо мешали ни у друга питања", казао је Селаковић за РТС, упитан да ли очекује да ће и Црна Гора, попут Србије, повући одлуку о проглашењу амбасадора Србије у Подгорици "персоном нон грата".
 
Званичан Београд повукао је данас поподне одлуку о протеривању црногорског амбасадора Тарзана Милошевића с образложењем да не жели тензије, већ стабилност и сарадњу са Црном Гором.
 
Одлука важи од вечерас што значи да у уторак амбасадор Тарзан Милошевић не мора да напусти Србију.
 
Одговарајући на јучерашње званично саопштење Министарства спољних послова Црне Горе да је Божовић дуже време омаловажавао државу Црну Гору, Селаковић је рекао да то не види тако, већ да је управо супротно.
 
"Уверен сам да амбасадор Божовић није учинио дипломатски прекршај, а и ако га је учинио, то није разлог да буде проглашен ''персоном нон грата'' у држави у којој је акредитован као амбасадор. Он није говорио у највишем законодавном телу већ о одлукама Велике народне Скупштине из 1918, у помирљивом и једном мирољубивом тону", оценио је Селаковић наводећи да је српски амбасадор у Подгорици чак истицао да "и ако се разликујемо у неким тумачењима догађаја из прошлости, то није разлог да не сарађујемо и не будемо блиски".
 
Указује да тумачење историјских догађаја ван контекста тог времена не може да не доведе до размимоилажења.
 
Селаковић је додао да је Србија данашњом одлуком да повуче одлуку о протеривању црногорског амбасадора показала да "има достојанство".
 
"Показали смо колико смо велики као држава и колико је важно да имамо најбоље могуће односе са Црном Гором, показали смо пружену руку. Спремни смо да улажемо у то".
 
Према његовим речима, то је важније од сваког прописа и сваке конвенције.
 
Министар је указао и да се не може прећи преко чињенице да готово 30 одсто становника Црне Горе "јесу наши сународници".
 
"Ништа што би држава учинила не сме да буде на штету њих", оценио је Селаковић.
 
Он напомиње да је Србија најпре реаговала реципрочно, дајући рок црногорском амбасадору 72 сата да напусти Србију, али да је ту одлуку данас повукла.
 
Селаковић је рекао да се држава о овој одлуци посаветовала са политичким представницима Срба у Црној Гори, Андријом Мандићем и Миланом Кнежевићем.
 
"Ово је био и њихов став и зато мислим да је била добра одлука. Кад се неко са братом споречка јер га је увредио, показује колико је велики ако каже ''пружам руку''. Ми јесмо заинтересовани да јачамо односе са Црном Гором, очекујемо да такве процесе реализујемо и са новом владом. Наша је жеља да са новом владом јачамо односе. Са наше стране постоји велика спремност и никада није постојао разлог да то не чинимо", напоменуо је шеф српске дипломатије.
 
Односи између Србије и Црне Горе, како каже, нису тек било који односи.
 
"Ми смо две државе које имају и те какву трговинску размену која је у озбиљној мери у корист Србије, од 857,3 милиона евра трговинске размене у прошлој години, готово 93 одсто – 787,4 милиона је Србија извезла у Црну Гору, то је наш економски интерес. Обичним људима је више од тога – порекло, родбинске, кумовске, рођачке везе, много њих има некретнине тамо", навео је Селаковић.
 
Сматра и да је поништавање одлука из 1918. имало за циљ да се створи легитимни основ за обрачун са СПЦ.
 
"Ако поништите одлуке Подгоричке скупштине и тврдите да је била окупаторска, о чему не говоре историјске чињенице, онда је то увод за обрачун са СПЦ. Другачије приказивање и улоге и деловања државе Србије, српске војске, владе од 1914-1918. као контра ономе што наш народ посматра, није оно што ми делимо и то није наш став", истакао је шеф српске дипломатије.
 
Лидери ДФ са државним врхом Србије о протеривању Божовића
 
ПОДГОРИЦА: Лидери Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и Милан Кнежевић саопштили су да су, "као политички представници српског народа из Црне Горе, разговарали вечерас с председником Србије Александром Вучићем и српским државним врхом о срамотној одлуци одлазећег црногорског режима да протера српског амбасадора".
 
Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић није саопштио ништа што не мисли и не говори сваки Србин у Црној Гори, саопштили су Мандић и Кнежевић.
 
"Али да је одлазећи режим Мила Ђукановића желео да његовим протеривањем непоправљиво и трајно поремети односе наше две братске државе. Следећи националне интересе српског народа у борби за његов опстанак у Црној Гори, лидери ДФ се снажно залажу да будућа власт направи радикални заокрет у спољној политици и односе Србије и Црне Горе подигне на највиши ниво", наводи се у саопштењу.
 
У саопштењу ДФ се наводи да су Мандић и Кнежевић, "Вучићу и српском државном врху изнели мишљење како би Србија требало урадити све што је у њеној моћи да се зауставе овакви и слични антисрпски дукљански науми, и тако створила претпоставке да се након 2. децембра, у најкраћем могућем року односи две братске државе унапреде и подигну на највиши могући ниво".
 
Председница Владе Ана Брнабић, након састанка са председником и министром спољних послова, саопштила је да ће Србија још вечерас, унилатерално, повући одлуку о протеривању амбасадора Црне Горе, што је била реципрочна мера протеривању српског амбасадора Божовића из Црне Горе.
 
"Консултовали смо и представнике српског народа у Црној Гори, који су ову одлуку подржали", рекла је Брнабић.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести