Србија у понедељак отвара два нова поглавља у преговорима са ЕУ

БРИСЕЛ: У Луксембургу се сутра одржава  Међувладина конференција на којој ће Србија отворити још два поглавља у преговорима са ЕУ - поглавље 33 финансијске и буџетске одредбе и поглавље 13 које се тиче рибарства, а делегацију наше земље предводиће министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
srbija eu, tanjug
Фото: Tanjug

Са два нова поглавља Србија ће имати 14 отворених поглавља од којих су два привремено затворена.
 Међувладна конференција се организује у оквиру Савета ЕУ, прва током нугарског председавања ЕУ.
Почетак је планиран за 19:30 у згради Савета ЕУ у Луксембургу, а затм и конференција за медије представника ЕУ и Србије.

 Делегацију Србије том приликом предводиће министрарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, а ЕУ ће бити представљена од стране Европске комисије и бугарског председавања ЕУ. 
"Мислим да то показује да се позитиван тренд наставља. Да нема напретка не бисмо отворили ниједно поглавље, оценила је министарка Јоксимовић.
Она је нагласила да Србија има још спремних поглавља за отварање и да ће наставити да ради на припреми нових преговарачких позиција. 

Пред земљама чланицама у овом тренутку је већ поглавље 9 - финансијске услуге, као и поглавља 17- економска и монетарна политика и 18 - статстика за које је Србија предала своје преговарачке позиције. У Бриселу напомињу да је земљама чланицама потребно између четири и пет месеци од добијања преговарачке позиције да заврше техничке порцедуре око отварања поглавља. 
Од 1. јула до краја године Аустрија преузима ротирајуће председавање ЕУ од Бугарске. 

Званични Беч је већ највио да ће проширење и конкретно убрзање преговора са Србијом и Црном Гором бити један од приоритета предстојећег аустријског председавања ЕУ. 
У дипломатским изворима се напомиње да би Србија могла да убрза темпо отварња преговарачких поглавља и да је до краја године могуће организовати још две Међувладине конференције, једну током октобра и другу у децембру. 

Из ЕУ понављају да поред техничког рада на поглављима на напредак у процесу приступних преговора Србије утиче постигнуто у области поглавља 23 и 24 која се односе на владавину права у земљи и поглављу 35 које прати нормализацију односа Београда са Приштином.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести