Србија у Рачи обележава страдање Срба у Олуји

БЕОГРАД: Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја" биће обележен у Рачи, у присуству председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић.
U vojnoj akciji „Oluja“ Srbi proterani s vekovnih ognjišta  Foto: privatna arhiva
Фото: У војној акцији „Олуја“ Срби протерани с вековних огњишта  Фото: приватна архива

Вучић је пре неколико дана најавио да ће Србија и Република Српска 4. августа заједно обележити велику српску трагедију - прогон 250.000 Срба из Хрватске.

Обележићемо, без присуства великог броја људи, тамо где смо то учинили први пут заједно 2015, на Рачи, где ћемо поставити и спомен обележје. На том месту где је највећи број избеглица на тракторима прешао, направићемо, када заједно са РС буде изграђен мост,, спомен парк, рекао је председник Србије.

Поред државног врха Србије, обележавању у Рачи као представници Срба у Хрватској, присуствоваће деца из колоне која су пре 25 година прешла у тој колони у Србију, а онда су се, након неколико година, у жељи и чежњи за завичајем, вратили и почели да обнављају свој живот и живот свог народа у Хрватској и сада тамо живе.

Председник СДСС-а Милорад Пуповац рекао је Танјугу да ће у Рачи бити четворо младих, међу којима и Ања Шимпрага, посланица у Сабору, док су остали председници општина или заменици председника општина у којима Срби имају релативну већину или је у њима највећи број Срба који живе у Хрватској.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести