Србији потребан енергичан мандатар, Ана је била сјајан премијер

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић рекао је вечерас да је Србији потребан енергичан, вредан и борбен мандатар за састав нове владе, да је премијерка Ана Брнабић била сјајан премијер, као и да ће влада бити формирана пре уставних и законских оквира.
Predsednik Srbije , Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Вучић је за РТС рекао да размишља о мандатару за састав нове владе, којег, по Уставу и закону он, као председник државе, треба да предложи, али да до сад ни са ким није разговарао.

Нисам ни са ким разговарао, то би значило да сам одлучио, рекао је Вучић.

Упитан какав је мандатар потребан Србији, Вучић је одговорио - енергичан, вредан и борбен.

На констатацију да је, када је Ана Брнабић изабрана за премијера, било коментара да она није јак премијер, Вучић је рекао да сматра да је она била сјајан председник владе.

Мислим да је она била сјајан премијер, а ви ми предложите бољег премијера, рекао је Вучић новинарки.

На констатацију да је део јавности коментарисао да актуелни министар унутрашњих послова Небојша Стефановић није био у изборном штабу за изборну ноћ и упитан да ли и даље рачуна на њега, Вучић је одговорио да рачуна, а на питање да ли то значи да ће поново бити у влади, поновио је да с њим рачуна, а каква ће бити нова влада - видеће се.

Вучић је рекао да ће влада бити формирана пре уставних и законских рокова, који, оквирно, намећу да влада буде формирана до октобра.

Парламент ће, истиче, такође бити формиран у законским оквирима, најдуже 30 дана након што Републичка изборна комисија прогласи коначне резултате избора, што ће се десити за дан, два.

На питање да ли га је бивши председник Србије и СНС Томислав Николић позвао да му честита у изборној ноћи, Вучић је рекао да се с њим чује прилично редовно, али да у изборној ноћи углавном ни са ким није разговарао.

Не пада ми на памет да се правдам за добар изборни резултат

Председник Србије и лидер СНС истакао је да му не пада на памет да се правда за добар изборни резултат своје странке и да ће се и следећи пут борити за изборни успех.

Вучић је, за РТС, упитан да ли би волео да има озбиљнију противтежу у парламенту, казао да је волео да има најбољи могући резултат и да никада не жели да да гласове другима.

Желим да борба, рад и труд добију поверење грађана, подвукао је он.

Вучић је казао да његови политички противници никада нису имали боље услове, никада им нису медији били наклоњенији, и никада нису имали противника који за њих није рекао ниједну реч, као што је то случај са СНС, док су се они појављивали са разним причама, али, каже, када народ чује те нетачне информације не жели да их слуша.

Да ли се правдао човек који је на Исланду добио 92 одсто на председничким изборима? Да ли је то диктатура, тиранија? Не пада ми на памет да се правдам за добар резултат. И следећи пут ћу да се борим, поручио је он.

Вучић је казао да су странке које су изашле на изборе морале да пређу само три одсто, рекавши да је сада, по некима, он крив што нису.

Упитао је и ко је то, према мишљењу водитељке, која се позвала на аналитичаре, требало да уђе у парламент, да ли су то они који су тврдили да његова листа неће прећи 40 одсто.

Најавио је да ће разговарати са свим странкама о сарадњи, а што се тиче изјаве да је спреман да уведе у власт људе и из оних странака које нису прешле цензус, навео је:

Не говорим о партијама, већ о људима, који су стручни и добро знају свој посао. Не волим реч експерт, јер сам се нагледао експерата, а ја хоћу људе који могу да донесу добар резултат. Такозвани експерти су углавном уништавали земљу у Г17 и ДС и у другим странкама, казао је он.

Додао је да ће влада и парламент бити успостављени пре уставних рокова.

На констатацију да су неки из његовог окружења тврдили да није био најсрећнији свеукупним резултатом избора, што је мало листа ушло у скупштину, Вучић је замерио што се водитељ јавног сервиса позива на гласине, измишљотине, те тражио да каже ко је извор те дезинформације, а пошто није добио одговор, рекао је да жели са јавношћу да подели следећи утисак:

Грађани, погледајте у шта се ово претворило. Морам да дођем на РТС и одговарам на нешто што је рекао нико, или неће да кажу ко, али наводно људи из мог окружења. Ја више не одговарам на бесмислице и лажи које кажу политички противници, већ на непостојеће изјаве људи из мог окружења о сагледавању мог емоционалног стања у вези с изборима, приметио је те запитао како водитељку није стид да измишља такве информације.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести