“Србији у замену за део КиМ треба понудити излаз на море”

БИЈЕЉИНА: Србији у замену за део Косова треба понудити Труманов предлог - излаз на море, изјавио је синоћ директор Института за стратешке студије у Вашингтону, Грегори Копли.
balkan mapa
Фото: pixabay.com

“Када би се Србији вратио онај део Косова и Метохије, где је већинско српско становништво и када би био направљен коридор до западне Албаније, како би Србија добила излаз на море, онда бисмо имали добитну комбинацију између Србије и Албанаца, било оних са Косова, било оних из Албаније”, рекао је Копли за Дневник 2 БН ТВ.

Пошто, како каже, комуникације готово да и нема између Приштине и Београда, активно треба да се укључи међународна заједница, вероватно САД, које би на тај начин показале своју снагу, моћ и престиж на Балкану.

Копли каже да су у овом тренутку лидери на Косову схватили чињеницу да једноставно не могу да направе “државу Косово” да зависи сама од себе, тако да и њима “цуре опције” врло брзо.

"Проблеми се, када је само Косово у питању, неће тако лако и сами решити. Међународна признања Косова од држава широм света су практично изнуђена притиском и утицајем САД, посебно под Клинтоновом администрацијом, па и оним после њега", рекао је Копли.

Сада смо дошли у фазу, каже, да државе повлаче признања.

Копли је подсетио да је доста времена провео овде током 90-их година, пратећи развој ситуације укључујући Косово.

"Да се разумемо, Косово се више неће вратити под окриље Србије, као што је то некад било. Наш колега Дарко Трифуновић је изнео недавно план замене или размене територија, у замену за признање и то је по мени веома разумно”, рекао је Копли коментаришући актуелну ситуацију на Косову И Метохији.

Копли каже да су албанско становништво и тзв. ОВК одувек имали жељу да се уједине са Албанијом и додаје да је то врло могуће и могло би да буде признато од међународне заједнице.

Упитан да ли је песимиста када је у питању Западни Балкан, Копли одговара:

"Нећу да кажем ни да сам оптимиста, ни да сам песимиста. Шта видимо сад? Руско-кинески савез, заједно са Турском, у ствари посебно Турска и Русија желе да имају све већи утицај на Западном Балкану. Према томе, овај простор поново постаје граница између истока и запада. То би могло да буде искоришћено позитивно или негативно од стране Србије и српског народа, генерално."

Исто тако, ову ситуацију и САД могу да искористе на позитиван начин, додао је.

Сматра и да ниједна земља региона не може да рачуна на ЕУ, на њену економску помоћ у будућности, јер је, како каже, "почео распад ЕУ".

"Право је време за Србију да се окрене Британији, као независном играчу, како би она преузела што активнију улогу у региону. И, наравно, Трамповој администрацији. Срби једноставно морају да се окрену сами себи и да се одреде, шта желе и где виде себе у будућности, онда може и да буде нешто позитивно, како за Србију, тако и за Србе генерално", уверен је Копли.

Оно што Србија жели и треба да буде, то је један моћан мост између истока и запада, каже Копли и истиче да је по њему, то велика прилика за Србију да постане право “раскршће Балкана”

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести