Српска листа : ЗСО као што је потписано у Бриселу

БЕОГРАД : Српска листа је данас најоштрије осудила изјаву специјалне представнице ЕУ на Косову и Метохији Наталије Апостолове "да ће се Заједница српских општина формирати у складу са одлуком уставног суда у Приштини" и поручила да никада неће прихватити формирање Заједнице српских општина мимо онога што је потписано у Бриселу.
Srpska lista Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Ако је Апостолова заборавила, формирање ЗСО је обавеза Приштине проистекла из договора у Бриселу, а потписана између Београда и Приштине, а не на основу некаквих одлука неких судова. Српска листа и српски народ никада неће прихватити формирање Заједнице мимо онога што је београдски преговарачки тим потписао", истиче се у саопштењу.

Како се додаје, то што је формирање Заједнице српских општина до сада одлагано "не значи да смо заборавни и да ћемо прећи преко својих интереса".

Српску листу изненађује изјава специјалног представника Европске уније, која, наводе, у процесу преговора мора бити неутрални посредник.

"Ако је изјава госпође Апостолове став ЕУ, онда нас то разочарава, јер то значи да ЕУ не поштује чак ни оне договоре чији су гарант спровођења", истиче се у саопштењу.

Српска листа неће одустати од формирања ЗСО, пише у саопштењу у ком се додаје да ће на томе непрестано инстистирати. 

Апостолова је за Зери рекла да институције Косова треба да формирају Заједницу општина са српском већином у складу са законима Косова, и са одлуком Уставног суда. 

Како каже Зери Апостолова је охрабрила формирање ЗСО и навела да "треба да се уради тако што ће се поштовати закони Косова и одлука Уставног суда".

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести