Шта пише у писму Вашингтона приштинским лидерима

ВАШИНГТОН: САД су упутиле оштро писмо приштинским лидерима са захтевом да укину таксе Србији и БИХ и упозориле их да, док то не учине, односи са њима неће бити враћени на ранији ниво, а не искључују ни могућност преиспитивања других, а не само безбедносних облика сарадње с Приштином.
pismo
Фото: Tanjug

Писмо у које је Танјуг имао увид, а које су САД упутиле Хашиму Тачију, Рамушу Харадинају и Кадрију Весељију, потписали су Метју Палмер, заменик помоћника државног секретара, Лора Купер, заменик помоћника секретара за одбрану и Џон Ерат, главни директор за европске послове у Савету за националну безбедност.

Писмо у целини преносимо:

Као што је председник Трамп написао у свом писму из децембра 2018, ово је тренутак да се искористи могућност напредовања Косова као стабилне, просперитетне и безбедне земље, кроз нормализацију односа са Србијом и предузимања кључног корака ка интеграцији у евроатлантске институције.

Од тада смо изражавали нашу забринутост да би одређене акције, укључујући и таксе на производе из Србије и БиХ, могле угрозити тај циљ. Те акције подривају способност САД да наставе да с вама сарадњу на широком плану заједничких циљева.

Након што на наше захтеве за суспендовање такси није обраћена пажња, одлучили смо да предузмемо кораке како би смо показали нашу забринутост, укључујући и ону везану за наше партнерство у области безбедности.

За почетак, одлучили смо се да одложимо планирани пут на Косово генерала Ора из Националне гарде Ајове. Његова посета требало је да има у фокусу билатералну безбедносну сарадњу. С обзиром на акције које је ваšа влада предузела, а које нису биле од помоћи, не би било примерено да до такве посете дође. Пажљиво ћемо посматрати друге аспекте наше сарадње и видети да ли они треба да буду сужени.

Косово нема бољег пријатеља од САД. Многе године смо радили да би се остварила будућност у којој народ Косова може да живи онако како изабере, у миру. Косовска борба за слободу је освојила машту Американаца. Хиљаде америчких дипломата и војника је било лично укључено у настојање да се изгради будућност за Косово.

Невероватно је да након свега што смо заједно учинили Косово толико мало вреднује наше пријатељство да игнорише наш савет. 

САД су и даље спремне да помогну и подршке Косово да постигне свеобухватни споразум о нормализацији са Србијом у чијем центру би било узајамно признање које би било трајно применљиво и корисно за обе стране. 

Последњих 20 година, то је био немогућ циљ. Иако и даље тежак то је пут којим се мора проћи да би се доšло до будућности у безбедности и просперитету.

Наша намера је да видимо да се Србија, као и Косово понашају одговорно, да би процес дијалога вратили на колосек. 

Први корак на том путу мора бити укидање такси. Док то не учините не можемо вратити наше односе на наш ранији робустни ниво“.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести