Шта предвиђа Нацрт закона о заштити вредности борбе ОВК

СЕВЕРНА МИТРОВИЦА: Посланици косовске скупштине, према најавама, требало би да разматрају Нацрт закона о заштити борбе ОВК, упркос реакцији дела јавности, појединих страних дипломата и Срба са Косова, који су оценили да би усвајање овог закона угрозило слободу говора, а такође и рад Специјалног суда у Хагу.
ovk
Фото: Tanjug (S. Ilić, ilustracija)

С друге стране, представници албанских партија на Косову подржали су доношење таквог закона, негирајући да наводе о томе да он угрожава икаква грађанска права, уз тврдњу да он не задире у надлежности Кривичног законика, преноси портал Косово онлајн.

Како се наводи у првом члану Нацрта, у који је портал имао увид, циљ закона је "заштита вредности борбе ОВК, која је својим пожртвовањем, ангажовањем дала непроцењиви допринос Ослободиладкој борби Косова и била одллучујући фактор за слободу и независност народа Косова".

Законом се одређује и "институционална и грађанска обавеза за заштитту вредности борбе ОВК", а како се наводи, ко не буде поштовао одредбе, биће кривично гоњен.

Чланом 6. се налаже Косовској влади да реагује у случају притвора или хапшења ветерана ОВК на основу налога власти у Београду.

У случају притвора или хапшења ветерана ОВК, на основу међународних налога за хапшење које је издала Србија из политичких мотива, Влада Косова предузима потребне мере за заштиту ветерана и у року од пет дана мора писмено да обавести Скупштину о предузетим мерама, пише у члану 6.

Наводи се да је сваки званичник и грађанин Косова дужан да поштује и штити ратне вредности утврђене тим законом.

Закон о вредностима ОВК је предложила Демократска партија Косова још почетком 2018. године, а иако је против оснивача те странке Хашима Тачија и Кадрија Весељија, написана оптужница у Специјалном суду у Хагу, због сумње да су на челу ОВК починили ратне злочине, средином прошлог месеца косовска влада одобрила је Нацрт закона и упутила га скупштини на разматрање.

Хотијева влада је то учинила истог дана када је у Хагу почело четвородневно испитивање косовског председника Хашима Тачија.

Председник Србије Александар Вучић је поручио да Закон о вредностима ОВК који приштинске власти планирају да усвоје, представља покушај да се Срби натерају да мисле као Албанци и да буду хапшени уколико говоре другачије.

Вучић је додао да ће предлог закона о ОВК само још снажније хомогенизовати Србе на Косову.

Наводи из Нацрта закона нису оставили равнодушним ни међународне дипломате у Приштини, пре свих америчког амбасадора Филипа Коснета, који је упозорио да је предложени закон погрешан начин показивања поштовања према ОВК.

Криминализује се слобода говора, застрашују се грађани. Њиме се одвраћа од практичних напора за разумевање и подучавање историје Косова, поручио је амерички амбасадор.

Представници Срба на Косову истичу да их брине најава гласања за нацрт закона о вредностима ОВК, којим ће им, као што указује и амерички амбасадор, додатно бити ограничена и онако скучена слобода говора на Косову.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести