Стано: ЕУ није одустала од предлога за нормализацију односа

БРИСЕЛ: Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је вечерас да Унија није одустала од првобитног предлога за нормализацију односа Београда и Приштине, подржаног од Немачке, Франсуске и САД.
peter stano, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Нетачне су било какве тврдње да ЕУ одустаје од свог предлога о нормализацији односа између Косова и Србије, који подржавају Немачка, Француска и САД. ЕУ наставља да у потпуности стоји иза овог предлога и охрабрује стране да се договоре за текст и чим буду спремни покажу међународној заједници да су у стању да донесу европска решења”, рекао је Стано новинарима.

Он је истакао да је сада кључно да Београд и Приштина избегну ескалацију, што захтева хитну акцију обе стране - Приштина да не почне да изриче казне, а Београд да не издаје нове таблице КМ.

“Не може бити преговора о нормализацији односа уз претњу насиљем”, рекао је Стано.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је данас после састанка у Бриселу са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом и председником Србије Александром Вучићем изнео тврдњу да је Борељ одустао од предлога ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине.

Курти тврди да је Борељ данас током разговора "одустао од 23. марта 2023. године као”, како даље тврди, “коначног датума договореног за нормализацију односа Београда и Приштине".

"Данас са жаљењем кажем да је одустао од предлога ЕУ за нормализацију односа Косова и Србије. Кажем то са жаљењем, јер су они сами предложили март 2023", рекао је Курти.

Борељ је после разговора са Вучићем и Куртијем изразио жаљење што није постигнут договор Београда и Приштине о таблицама, и притом упутио критике на рачун власти привремених приштинских институција.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести