Станови за Србе у Косовској Митровици биће готови до 1. септембра

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас у Косовској Митровици радове на изградњи стамбене зграде за око 20 породица српске националности који су остали без домова, а како је речено, радови ће бити завршени до првог септембра.
Kosovska Mitrovica/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Косовска Митровица

Реч је о становима за житеље зграде "Самачки блок” која је изгорела у пожару, а којима општина плаћа станарину.

Весић је подсетио да је Косово и Метохију посетио за српску нову годину прошле године и додао да је том приликом договорено да Београд изгради једну зграду у Косовској Митровици за грађане српске националности, која ће имати смештај за око 20 породица.

"Београд је испунио своје обећање. Ми смо пребацили новац, што ми, што Српска православна црква. Уплатили смо 42 милиона динара и првог септембра ова зграда ће бити усељена", рекао је Весић.

Рекао је да је срећан што Град Београд гради зграду у Косовској Митровици иако су га поједине невладине организације питале зашто Град то ради, да ли има правни основ за то...

"Такви смо ми Срби, сами смо себи највећи непријатељи. Али, срећан сам што овде градимо зграду и што ће се првог септембра овде људи уселити", рекао је Весић и истакао да ће Град Београд наставити да помаже српске средине на КиМ.

Навео је да изградња ове зграде неће бити једино улагање Београда и додао да се тренутно ради на томе да се заједнички са општином Лепосавић реши проблем базена у тој општини.

"За то тренутно радимо пројекат, па ћемо видети колико нам пара треба како би базен који је тамо почео да се ради био стављен у функцију. Наставићемо да улажемо и у Косовску Митровицу и обећам да ћемо сваке године нешто урадити", рекао је Весић.

Србима на КиМ је поручио да је Београд уз њих и подсетио да је Град иницирао, преко Канцеларије за КиМ, потписивање споразума између 15 београдских општина и исто толико српских средина на КиМ.

"Наше општине сарађују са српским срединама и зато сам посебно поносан и срећан јер на тај начин конкретно показујемо шта значи бити део политике председника Александра Вучића чији је циљ да се оснажи српска заједница на КиМ, да наши људи овде имају перспективу и да могу да остану и зато Град Београд, као највећа локална самоуправа, даје свој допринос томе", рекао је Весић.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић је рекао да је Београд још једном потврдио колико је важан за српски народ на КиМ, поготово кад је у питању Косовска Митровица.

"На позив како да решимо вишегодишњи проблем ''Самачког блока'' који је, нажалост, доживео пожар, Весић се одмах заузео, заједно са својим тимом. Град Београд је помогао и у рекордном року смо кренули у реализацију овог пројекта", рекао је Спирић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести