Старији од 65 више не смеју на улицу, ноћу "полицијски час" за све

БЕОГРАД: Од среде, 18. марта у 10 сати ујутро ступа на снагу апсолутна забрана изласка на улицу старијима од 65 година у свим урбаним срединама, најавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.
vucic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

На селима и урбаним срединама са мање од 5.000 станивника, ова старосна граница износиће 70 година.

Такође, од 20 часова до 5 сати ујутро уводи се "полицијски час", односно потпуна забрана кретања за све, осим оних са радном обавезом у трећој смени.

То је вечерас, после седнице владе, саопштио председник Александар Вучић, као нову меру у циљу борбе против ширења вируса корона у земљи.

Председник је истакао да се Србија суочава са невероватним изазовима, као и многе друге земље у Европи и мере се доносе у складу са ти, али због чињенице да нисмо успели да обезбедимо пуну дисциплине неопходну да се смањи степен угрожености и ризика за становништво.

Додао је да је влада донела ту одлуку, а да су се он и премијерка Ана Брнабић консултовали, пре тога.

“Донели смо непопуларне одлуке, али ће обе значити заштиту живота људи и значцихе да ми јасно показујемо да нам је једино стало да сачувамо људске животе у жемљи, право на будућност, наше родитеље, пензионере”, рекао је Вучић.

Забрана кретања између 20 часова и 5 сати ујутру

Вучић је саопштио да се од сутра уводи забрана кретања од 20 сати до 5 часова ујутро свим лицима, било којег старосног доба.

Ова друга мера се тиче свих грађана, изузев старијих од 65 година, који уопште не смеју на улице, и значи да нико не може да буде у том временском периоду на улици, сем надлежних органа, И то само оних који су на задатку или они који имају радну обавезу у трећој смени.

„Ово уводимо да бисмо спречили даље ширење вируса”, казао је он преносећи да је данас у Италији умрло 345 људи.

Навео је да је Шпанија 5. марта имала троје мртвих, били су тада скоро као ми данас који немамо жртава, али је питање тренутка када ће бити, а само десетак дана касније, данас имају 510 мртвих.

“Тај успон имају већи него у Италији. Ситуација у Француској је ужасно тешка, врло тешко је у Немацкцој; Аустрији, Словенији, И све теже је у Грчкој. Надам се да ће Хрвати успети да се изборе са уласком корона вируса у болнице. То је разорило Италију, а и нама је највећа И најтежа опасност”, објаснио је он.

Вучић је истакао да све што се ради, што се предузимају најтеже мере ради се са циљем да се заустави ширење вируса.

Указао је да такве најтеже мере нису до данас увели ни они који су суочени са тежом ситуацијом, али то чинимо знајући да је то једини начин да се томе супроставимо.

“Молим да људи разумеју. Имао сам лично искуство са доношењем тешких мера И код поплава И када је државу требало избавити државе из банкроства. Смао најтежим мерама може да се постигне резултат, јер се тешка болест не лечи аспирином”, казао је он.


„Избори не постоје док траје корона“

Вучић је рекао да се избори за посланике који су раписани 4. марта прекидају и да више не теку никакве изборне радње и да више нема никаквих изборних блокова.

"То је договор данас и ја сам захвахалн свим људима који су показали жељу да учествују на ижобрима. Имамо јединствен став по т ом питању. Изобри за нас не постоје док се боримо са короном. Када се то заврши сешцемо заједно и договорити датум избора", рекао је Вучић, на основу разговора са представницима изборних листа данас поподне.

"Ни о каквим датумима нисмо хтели да говоримо, то је једногласан став свих учесника данашњег састанка", пренео је новинарима.

Када се заврши борба са овом највећом пошасти савременог света од Другог светског рата до сада, да се онда, како каже, посветимо политици и свему другом, а до тада тако нешто не постоји.

Ово радимо зато што је то наша обавеза, јер смо изабрани да заштитимо животе људи, рекао је Вучић.


Оштре казне за кршење прописане изолације

Вучић је изјавио је да су нужне оштре казне за непоштовање мера које држава доноси, укључујући кршење прописане самоизолације.

Он је навео да је у последњих дан и по - два, у Србију, и поред свих молби нашим грађанима из иностранства да не долазе, ушло 35.836 људи, односно око 45.000 у два дана.

Како је рекао, од око 7.600 људи који су контролисани и којима је прописана самоизолација - њих 5.954 је пронађено код куће, али 1.653 није.

“Ја вас питам: да ли је могуће да је неко толико неодговоран, да се тако неозбиљно понаша”, рекао је Вучић.

Додао је да је корона у Ниш стигла преко Лугана, у Кикинду преко Милана, као и у Београд…

“Биће оштре казне за кршење изолације”, рекао је Вучић и додао да надлежни нису доносили мере због политике, већ због заштите здравља људи.

Имаћемо огроман број маски и довољно респиратора

Вучић је изјавио да у овом тренутку постоје капацитети за збрињавање чак 6.000 потенцијално оболелих од корона вируса, да ћемо имати огромну количину маски и довољно респиратора.

Вучић је истакао да у Србији много мање недостаје потребних ствари него, на пример, у земљама ЕУ и САД.

Како је рекао, код нас недостају дезинфекциона средства и тренутно немамо довољне количине хируршких маски, али да су обезбеђене и да ће их бити у огромним количинама.

"Добићемо оргомне количине маски и спречићемо црно тржиште, производе две фабрике, сада ће и трећа, а биће и четврта. У међувремену што ћемо да купимо, што да добијемо, али имаћемо више од 30 милиона маски. Проблем једино имамо са дезинфекционим средствима због увоза репроматеријала, али и то ћемо да решимо", поручио је Вучић.


Неће бити ограничења на друштвеним мрежама

Вучић је изјавио да на друштвеним мрежама неће бити никаквих ограничења, као што их није било ни до сада.

Подсетио је да су неки постови, попут оних којима се шири паника, на пример, санкционисани као кривично дело.

Али, власт не предвиђа ограничења.

Подсетио је да је данас неко рекао како короне у Србији нема, већ да то власт "спрема пилуле да би људи изашли И гласали за одређену странку".

“Овај договор (са представницима изборних листа, прим. Танјуг) од вечерас показује о каквим је бесмислицама реч, али неки људи вас нападају када нешто радите тешко, а код њих постоји страх, страх који човеку често образ каља… Не могу они нападати некога ко ниста не ради”, рекао је председник на вечерашњој конференцији за новинаре.


Такође, наводи да је држава свој посао обавила на добар начин и да треба посебно повести рачуна о здрављу лекара и медицинских средстава.

Већ сада имамо обезбеђен смештај за око 6. 000 људи, а нада се, каже, да неће бити потребе да толико њих хоспитализујемо.

"Имамо сада и много више респиратора и то не само у односу на 2009. и 2013. већ и у односу на пре пре седам дана. Стиже много већи број респиратора".

Вучић каже да имамо и транспортне респираторе, који су важни, поред клиничких респиратора, а обезбеђени су и потребни гасови.

Ти транспортни су нам важни због превоза до болница оних који ће да буду најугроженији, додао је он.

"Сутра у Лајпцигу ћемо узети један део, а у Каиру други део. По целом свету смо тражили и снашли смо се како би обезбедили наше грађане", рекао је Вучић додајући да не жели да каже одакле ће све они бити набављени.

Вучић је рекао да сутра очекује највећу количину клиничких респиратора.

Нагласио је да је данас кренула настава у школама од куће и захвалио просветнима радицима.

"Немојте да им се смејете, извели смо то најбоље у Европи, они су брзо реаговали и то припремили", казао је председник.

Додао је да се сутра неће обраћати јавности, пошто ће имати разговр са Ангелом Меркел у 14 сати.

Хране има, плате без смањеја, лекарима од сутра плус 10 одсто

Вучић је поручио да Србија хране има на претек и да планира, након процене, да извезе суседима који је немају.

“Ми што се прехрамбених производа тиче, мислим да је Србија у бољем стању него ЕУ, што се тиче велепродаје и малопродаје. Нема ниједна земља ЕУ да има боље снабдевање продавница. Што се хране тиче, имамо је на претек, те ћемо у складу са одлуком, ако је влада буде донела, после процене, нешто хране да извеземо нашим комшијама у региону. Ми је имамо превише, а они је немају. И гледаћемо да помогнемо комшијама у региону, пре свега мислим на БиХ, односно РС, посебно када говоримо о извозу брашна. Имамо такав захтев и из Северне Македоније, И верујем да ћемо моћи И то И са Црном Гором”, објаснио је он.

Вучић је казао да ћемо ускоро имати са сетвом завршеном гарантованог брашна за две године, И то да само хлеб једемо.

„То су огромни вишкови које имамо. Што се тиче стања на тржишту имамо милион тона пшеничне, довољно за 10 месеци, кукуруза четири милиона тона. Укупне залихе су велике, а тако ирафинисаног уља око шест милиона литара. Све што се тиче хране имамо више него довољно и људи за то не морају да брину уопште”, подвукао је он.

Најавио је да се неће смањивати плате државном сектору, а да ће од 1. априла, као што је обећао, бити повећане плате свим здравственим радницима за 10 одсто. Нико, нагласио је, неће изгубити посао у јавом сектору.

Навео је да је једна скандинавска авио компанија, чији су власници три земље, отпустса 90 одсто радника.

Ми ту ситуацију можемо да издржимо захваљујући економској политици, додао је он. Указао је да је НБС реаговала И ставила мораторијум на исплате камата, указујући да неће тећи ни затезне камате.

Влада је донела неколико важних и добрих мера везано за неплаћање рачуна за фебруар, март и април, а догодиће се исто ако треба и за мајске рачуне, најавио је Вучић.

Указао је да САД, као најмоћнија силу света, нема више монетарне инструменте да се бори, јер је ФЕД спустио каматну стопу на нули, смањили су порезе, и тешко да имају неку другу меру.

„Ми имамо“, подвукао је он.

Рекао је да Србија неће као други да заборави на дефицит, стање у буџету и задуживања.

„Ми гледамо шта раде Немци. Они неће да троше шта немају. Када гледам милијарде које изговарају неки само да би смирилинарод, ја да обећавам милијарде нећу. То којима треба за изборе неко обећавају. Код нас је стање веома добро“, нагласио је он.

Казао је и да Србија неће, као што је Хрватска бранећи своју валуту, дозволити пад курса динар ни за 1,1 одсто као куна, и да ће држати стабилан курс.

Војска контролише границе и болнице

Вучић је изјавио да ће војска под контролу ставити све граничне прелазе, свих 17 мигрантских центара у земљи, као и све болнице.

“Војска мора да буде наоружана, а не наоружана, као што би неки желели, јер мора да заштити лекаре”, рекао је Вучић.

Он је додао да је било инцидената, када су људи који су долазили из иностранства, а понашају се недисциплиновано, хтели да нападају лекаре.

“Оне који раде најтежи посао за нашу децу и родитеље”, рекао је председник.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести