Стефановић: Права борба против корупције почела тек са Вучићем

БЕОГРАД: Члан Председништва СНС Небојша Стефановић одбацио је данас критике потпредседника С СП Борка Стефановића и истакао да је борба против криминала и корупције почела тек доласком Александра Вучића на власт.
stefanovich
Фото: Танјуг (Видео)/Небојша Стефановић

Стефановић је истакао да у прилог те борбе говори то што је од 2014. до 2020. ухапшено 160 директора јавних предузећа, председника општина, државних секретара, помоћника министара, функционера на различитим нивоима.

“Свих људи за које су се пронашли докази и за које је обезбеђено да се у судском процесу, пред судовима који су независни и који ће одлучити да ли је неко крив или није, покрену поступци и дође до правде за грађане Србије”, навео је Стефановић у писаној изјави.

Он је навео да до доласка Александра Вучића на власт 2012. године, и до његовог преузимања функције секретара Савета за националну безбедност, није било суштинског, односно било каквог напретка у борби против корупције.

“Напротив, корупција у нашој земљи била је толика да је ЕУ морала у више наврата да интервенише и означи Србију као земљу огрезлу у корупцији. Тада су 24 приватизационе афере, од многих стотина афера које су потресале Србију, постале познате широм европског континента”, навео је Стефановић.

Те приватизације су, каже, биле само “врх леденог брега”, а цео безбедносни апарат морао је, каже, да ћути и да гледа “како нарко-дилери трују нашу децу, док су они пленили свега тону дроге годишње”.

"Колико је озбиљна борба против привредног криминала данас, говори чињеница да је Вучић тај који је имао храбрости да удари у срце организованог криминала, да помене имена које нико до тада није сме да изговори и смелости да охрабри државни апарат да подигне оптужнице против оних који су, само пар месеци или година раније, састављали владе Србије", навео је Стефановић.

Додао је да је Србија тек у време Вучићеве власти добила безбедносни апарат који не гледа како се ко зове, да ли има нечију партијску књижицу, да ли има новца или не, већ једнако и независно води истраге против тих људи.

"Зашто то не одговара данас ни Ђиласу, ни Борку Стефановићу, ни Мариники Тепић, ни Јеремићу, нити било коме од њих? Зато што на овакав начин не могу да постављају партијски тужиоце и судије, као што су радили. И не могу политичари да одлучују да ли ће неко да буде гоњен или неће, да ли је неко унапред крив или није, већ је то остављено тужилаштву и судовима, баш како налаже закон и владавина права”, каже Стефановић.

Када се говори о корупционашким аферама - не треба да иду далеко од својих редова, поручује Стефановић.

"Треба да се сете највећих корупционашких афера које су потресале Србију, које су, нажалост, обавијене законским оквирима које је доносила тадашња власт. Због тога није Србија ишла напред, већ само приватне компаније – од Ђиласових до свих осталих", наводи Стефановић.

Додаје и да је у време претходне власти било нормално да се плати 650 милиона динара више за реконструкцију Булавара краља Александра, да се тенкови секу у старо гвожђе, да се у погонима Железаре у Смедереву гаје печурке…, а све то је, каже, уништавало будућност грађана.

"Права борба против криминала и корупције почела је тек доласком Александра Вучића на власт. У време када су одлучивали они који га данас помињу, криминал и корупција били су обележје власти, и не да није било борбе, него су је они најснажније инспирисали", рекао је Стефановић.

Данас се, каже, види да су за њих и Мирослав Мишковић и сви остали, заправо уважени бизнисмени.

"Сви они само чекају да се поново дочепају државне касе и зато не постоји чак ни једно саопштење у којем не покушавају да релативизују оно што је учињено у време њихове власти, јер очигледно су поносни на резултате којима су њихове компаније постале богате, а државна каса све празнија", рекао је Стефановић.

Да није било тако, не би Србија, каже, дошла на руб пропасти 2012. године.

"Њихов покушај да се врате на власт показује неутољиву жеђ за фотељом, која је очигледно једини програм који имају. Поред свог списка лепих жеља, за које нам никад нису објаснили зашто их нису испунили док су били на власти, постоји само мржња према Александру Вучићу и стална порука у којој, само ако су они у фотељама, само ако су они власт, само ако су они министри, могу да буду задовољни и срећни", оценио је Стефановић.

За то се, подсећа, питају грађани, који, уверен је, не желе повратак "мафијашко-тајкунске хоботнице".

Стефановић је додао и једну, каже, личну примедбу.

"Био сам 5. октобра 2000. године са Вучићем цео дан. Били смо на улици и тај човек је тог дана испољио невероватну личну храброст, о чему нерадо прича, али се тога добро сећам. И, за разлику од многих који су се тог дана, иако су били на другој страни, крили у мишјој рупи, он то није радио ни 2000-те, ни 2010-те када су они били на власти, ни данас 2020-те године, када доноси најсложеније и најкомплексније одлуке које се не свиђају свима", навео је Стефановић.

И то је, додаје, разлика између Вучића, са једне, и Ђиласа, Борка Стефановића и свих њих са друге.

"Разлика када имате некога ко је лидер који не бира добра или лоша времена, ни прилику за политичку корист, већ доноси одлуке које су најважније за земљу. То је разлика између државника и политиканта”, закључио је Небојша Стефановић.

Борко Стефановић: Ако је било корупције, зашто није било хапшења?

Заменик председника ССП Борко Стефановић данас је, поводом констатције Александра Вучића изречене у интервјуу аустријском дневнику „Клајне цајтунг“, о томе како је „било много корупције" и да ће бити већих промена у Влади, упитао ако је то тако зашто нико из садашње владе није ухапшен.

Стефановић је на ФБ налогу ССП упитао председника и питање зашто ниједна корупционашка афера није добила судски епилог и ко је омогућио ту корупцију.

Он је навео и да је у време доласка Вучића на власт ухапшен бизнисмен Мирослав Мишковић, те да поступак у случају "Луке Београд" још није окончан, јер, како тврди, нема доказа за оно што је оптуженима стављано на терет.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести