Стефановић: Чланство Косова у Интерполу био би преседан

БЕОГРАД: Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је вечерас да би чланство такозваног Косова у Интерполу било погрешно из политичких, правних и полицијских разлога и да би такав преседан угрозио професионалност Интерпола.
nebojsa stefanovic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Стефановић је за РТС, поводом почетка заседања Генералне скупштине Интерпола у понедељак у Дубаију, рекао да Србија већ годину дана интезивно указује свим државама света колико је погрешно уколико би се догодило да Косово постане чланица Интепола.

"Поред Резолуције 1244 и други правни акти које су Уједињене нације доносиле јасно говоре да тзв. Косово нити је држава чланица УН, нити је држава посматрач, што је услов и за чланство у Интерполу, а што је потврдила и Генерална скупштина Интерпола прошле године у Пекингу", рекао је Стефановић.

Поред тога, он изражава забринутост због полицијских разлога, јер би, како каже, могло би да дође до цурења података из Интерполове базе података.

"Постоји и прегршт полицијских разлога где смо ми заиста забринути да би могло да дође до цурења база података Интерпола према одређеним терористичким структурама. Базе података Интерпола које садрже детаљне податке о лицима која се сумњиче и за најтежа кривична дела, поред организованог криминала и за тероризам. Ако би Косово у неком најтежем замисливом сценарију постало део Интерпола могле би да процуре према ИСИС-у или неким другим структурама", рекао је Стефановић.

Међутим, како је рекао, некада политички разлози земаља које размишљају о гласању за косовско чланство у Интерполу имају предност над професионалним разлозима.

"То је још један сет аргумената на које хоћемо да укажемо, да полицијски разлози, да разлози који говоре да једна професионална организација не сме да дозволи политизацију и да било какви аргументи осим оних високих стандарда професије не смеју бити вођени другим аргументима. Некада неке од тих земаља попусте под великим притиском какве сад имају неке од савезника тзв. косовске независности, најчешће велике западне државе и због тога једино сматрамо да је потребно врло често подсећати на овакве врсте аргумената", рекао је министар.

Указује да није случајна ни чињеница да је један од радника конзулата тзв. Косова у САД ухапшен у групи од седам људи која је покушала да прода аутоматско оружје, чак један ракетни ласер групи криминалаца са територије Мексика.

"То нису ствари које су лаке за одбацивање. Због тога је врло важно подсећати их на овакву врсту аргумената. Треба размислити и о томе да се неки људи, из самог врха приштинских институција, који би имали приступ Интерполовим базама података, и сами налазе на Интерполовим потерницама осумњичени за најтежа кривична тела", рекао је Стефановић.

Ризици косовског чланства у Интерполу су велики и могли би да доведу до даљег угрожавања Срба у јужној српској покрајини, наводи министар, истичући да су разлози које приштинске власти нуде као оправдање за чланство у Интерполу "научена фраза" и да свакако не стоје аргументи да би директна сарадња Косова са европским инстутуцијама повећала безбедност.

"То је добро научена фраза, нека песмица која се понавља да би лепше звучало и било лакше да оним земљама које имају муке да својим грађанима објасне зашто то раде, да би могло да прође", каже Стефановић.

Каже да се Приштина већ "унапред радује" и додаје да је незахвално било шта прогнозирати када је реч о резултатима гласања, које је предвиђено у уторак на Генералној скупштини ове организације, али да ће се Србија до последњег часа борити.

"Хоћемо да се до самог чина гласања боримо за своју земљу и указивати због чега то није добро не само за Србију, већ и за међународно право, али и за сам Интерпол као професионалну полицијску организацију", каже Стефановић.

Поводом најаве Приштине да ће формирати војску, Стефановић оцењује да је ужасно опасна пре свега када је реч о безбедности Срба на КиМ, али и да потпуно гази све до сада постигнуте споразуме. 

"Чак и да је реч о процедуралном процесу, неке форме административне природе указују да не постоји чврста гаранција које смо добили од НАТО-а, ЕУ да тако нешто не би смело да прође без подршке Срба", истакао је министар.

Додаје да Србија неће седети скрштених руку, али ће, каже, бити озбиљна и одговорна као и увек.

"Сигурно нећемо дозволити било какву врсту погрома или безбедносног угрожавања нашег становништва", рекао је Стефановић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести