Стефановић: Лицемерно када Тадићева странка говори о ВС

БЕОГРАД: Министар одбране Небојша Стефановић саопштио је да је невероватно лицемерно када Борис Тадић и његова странка говоре било шта о Војсци Србије, њеном опремању и њеној будућности.
s
Фото: mod.gov.rs

У време када је Тадић био председник Србије и одлучивао о војсци постајала је вишеструко мања, много слабија него што је била пре тога, а старешине које су се бориле за одбрану Србије и њену слободу експресно су пензионисане, јер хероји нису били по вољи Тадићу и тадашњој власти, рекао је Стефановић поводом захтева Социјалдемократске странке да хитно буде спроведена истрага и утврђена одговорност за превртање система Панцир на путу код Остружнице.

Стефановић је истакао да не жели да јавност мисли да нема никакве реакције на јучерашњу саобраћајну незгоду у којој је дошло до превртања једног возила из система Панцир, саопштило је ресорно министарство.

Он је навео да су од првог тренутка укључени тужилаштво и надлежни органи истраге, који ће утврдити околности и одговорност за тај догађај.

Стефановић је истакао да су људи из те јединице, као и старешине војске, од првог тренутка учинили и чине све да цео систем буде што пре враћен у функцију.

Он је додао да је реч о професионалцима које је тај немили догађај свакако највише погодио и то о људима који су свој живот посветили служењу отаџбини и свом народу.

Стефановић је навео да колико је војска била у тешком стању у доба Тадића добро илуструје и податак да је Панцир прво озбиљно средство за противваздухопловну борбу и заштиту наших јединица купљено после система Куб и Нева који су последњи пут набављени у првој половини осамдесетих.

Када су Борис Тадић и његова власт одлучивали о нашој безбедности, небо Србије штитила су највише два борбена авиона, јер остали нису могли да лете. О стању тенкова, оклопних транспортера и артиљеријског оруђа могао бих да пишем у томовима, баш као и о стању наше одбрамбене индустрије која је тада производила вишеструко мање него што то може данас и која готово да није озбиљније учествовала у опремању наше војске, указао је Стефановић, саопштило је Министарство одбране.

Он је нагласио да је тек доласком Александра Вучића на власт, прво као министра одбране, затим као премијера и председника Србије, почиње јачање ВС и истинска брига за одбрану Србије. Захваљујући његовим напорима да Србија постане међународно угледна и економски јака земља, успели смо да набавимо и најсавременије системе противваздухопловне одбране, беспилотне летелице, „Ербасове“ хеликоптере, борбене хеликоптере Ми-35, транспортне хеликоптере Ми-117, да модернизујемо наше Мигове 29 и набавимо додатне тако да их сада имамо 14, навео је Стефановић.

Он је нагласио да је поносан што је део тима Александра Вучића који има задатак да помогне да наша Војска буде снажнија, још боље опремљена и стратешки ослоњена на домаћу производњу.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести