Стефановић: Нема криминалне групе која може да угрози Србију

НОВИ САД: Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да у Србији не постоји ни једна организована криминална група која драматично може да угрози безбедност наше земље.
stefanovic tanjug mup republike rs.jpg
Фото: TANJUG /MUP REPUBLIKE SRBIJE

Стефановић, који је студентима смера унутрашњих послова Правног факултета у Новом Саду одржао предавање на тему „Стање безбедности у Републици Србији и региону“, истакао је да полиција и тужилаштво, било да је реч о финансијском криминалу или криминалним групама које угрожавају безбедност, предузимају мере како би њихово деловање елиминисали. 

Министар је упозорио да последњих година забрињава деловање регионалних међународних организованих криминалних група, које се баве трговином наркотицима, и у чијој организацији као извршиоци или организатори учествују и наши држављани, саопштио је МУП.

Одговарајући на питања студената на тему мигрантске кризе, Стефановић је указао да се Србија понела одговорно и хумано, да је у више кампова тренутно смештено око 6.500 миграната, и да је Србија одлуком да формира мање кампове очувала безбедност. 

Говорећи о кривичним делима кријумчарења људи која прате мигрантску кризу, Стефановић је навео да су често страни држављани организатори криминалних група које се баве овим делима и да је један од разлога рушења барака код београдске аутобуске станице, поред чињенице да су људи тамо живели у нехуманим условима, било и да се предузму мере како би их заштитили од кријумчара. 

Министар је подвукао да је за решење мигрантске кризе неопходан јединствен став Европе и да Србија на том одговору инсистира. 

Студенте смера унутрашњих послова, који на Правном факултету у Новом Саду постоји од 1986. године, занимали су и реформски процеси које спроводи Министарство унутрашњих послова.

„Доношењем новог Закона о полицији 2016. године започели смо реформе. Закон је прва фаза и за то нам је сада потребна надоградња, коју смо започели доношењем низа подзаконских аката“, објаснио је министар. 

Указавши да је новим законом уведен систем каријерног напредовања, Стефановић је истакао да се Министарство на тај корак одлучило јер се појавила хиперпродукција официра полиције, који су на различите начине дошли до тог звања. 

Говорећи о резултатима МУП-а у прошлој години, Стефановић је истакао да је полиција запленила 3,9 тона наркотика, забележила пад опште стопе криминала од пет одсто, да постоји солидан проценат раста расветљавања кривичних дела из године у годину, а да је је број кривичних дела против живота и тела смањен са 3.169 на 3.050, за 3,7 одсто. 

Подсетивши да нови Закон о спречавању насиља у породици, који ће почети да се примењује од 1. јуна ове године и даје шира овлашћења полицији, Стефановић је указао да је борба против насиља, превенствено над женама и децом, приоритет. 
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести