Стефановић: Нема заштићених у СНС

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Србије и функционер владајуће Српске напредне странке (СНС) Небојша Стефановић изјавио је да та странка охрабрује државне органе да никога не посматрају кроз партијску припадност, већ само да ли се понаша у складу са законом.
Nebojša Stefanović Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Ми смо странка која поштује законе. Ми се управо залажемо да се држава обрачуна са сваким ко се огрешио о закон. Није ово време (Драгана) Ђиласа, (Бориса) Тадића и (Вука) Јеремића када је партијска књижица ДС-а била све и свја", рекао је Стефановић за "Курир" од недеље, одговарајући на питање када ће странка разговарати о функционерима који су се обогатили на рачун партије, како је то најављивано.

Истиче да нема заштићених и да странка ствара механизме да свако мора да одговара пред законом и да владавина права постоји као "цондитио сине qуа нон". 

"СНС хоће да разговара и о томе, не да прогони, јер неће странка да преузима надлежност државних органа, али хоће да отвори дијалог и у својим интерним органима", навео је Стефановић.

"Важно је да ми као највећа странка стално шаљемо сигнал да се нисмо успавали, да је свако од наших чланова одговоран и да га нико нећемо заштити уколико је прекршио закон", напомиње Стефановић.

Порука је да оном ко је огрезао у корупцију, како каже, то неће бити опроштено. 

"То је нешто на чему је (председник Србије и СНС Александар) Вучић, откад је дошао на власт, интензивно радио - да се покаже да у овој земљи, иако сте тајкун, политичар, страначки колега или рођак, нећете бити заштићени", поручио је министар. 

Упитан од којих функционера је очекивао да стану уз Вучића око Косова каже да није ствар од кога је он то очекивао, већ што многи људи не осећају да ово није његова приватна ствар. 


Министри не треба да уређују приватне медије

БЕОГРАД: Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је поводом полемике која се подигла око ријалити програма да свако у влади има право на своје мишљење, али да не мисли да министри треба да уређују приватне медије. У интервјуу за "Курир" од недеље, он је рекао и да му је чудно што министру културе Владану Вукосављевићу, који је критиковао емитовање ријалити програма на телевизијама с националном фреквенцијом, не смета то што му је у одбрану први прискочио један од ллидера опозичије Драган Ђилас, који је, како је рекао, у Србију први довео ријалитије.

Премијерка "Ана Брнабић је врло јасно рекла да није на Влади да се бави ријалитијима, већ да за то постоје независна регулаторна тела. Министар културе је први кренуо у дисциплиновање медија, сутра ће можда да каже шта треба да буде у вашој новини... Међутим, нека је министар то рекао, он је изнео своје мишљење. Ана Брнабић је премијер, она је изабрала Владу, тај министар је изабран на њен предлог и она је изнела своје мишљење", рекао је Стефановић. На констатацију да није стала на страну свог члана кабинета у том рату око ријалитија, Стефановић каже да се премијерка није сврставала. "Не мислим да министри треба да уређују приватне медије. Ако народ то неће да гледа, нека промени канал", истакао је Стефановић.

Он је рекао и да му је засметало што Вукосављевићу не смета што је у његову заштиту први притрчао Драган Ђилас. "То што њему не смета да отац ријалитија у Србији буде његов заштитник, мени много говори о Вукосављевићу. Ђилас само стицајем околности није хтео отвореније да стане уз министра културе, а врло јасно је био на његовој страни да би напао (ТВ) Пинк. То да човек који је довео ријалитије у Србију, зарадио леп новац на томе, данас каже да Србији не требају ријалитији, па то је трагикомично", оценио је Стефановић, истакавши да је премијерка реаговала на исправан начин. Упитан да ли је то увертира за смену Вукосављевића, рекао је да о томе он не одлучује, али да му је чудно да министру културе не смета одбрана човека који је отац ријалитија. "Погледајте суштину његове изјаве - дубинска подршака Вукосављевићу коју је он искористио као политичку алатку да опет нападне Владу и то на теми чији је сам отац", поручио је Стефановић.


"Очекујем чланство које има више контакта са реалношћу, са оним што се зову интереси Србије. Вучић покушава да реши проблеме од којих су други бежали и онда неко каже: "То није моја борба". Извините, а чија је?", запитао је Стефановић и поручио: "Немојте да пуштате да Вучић све сам носи на својим леђима".

На питање како Ђилас до сада није процесуиран поводом различитих оптужби, Стефановић каже да је Ђилас поставио коруптивни шитем који је постојао у Београду.

Каже да је Ђилас стајао иза куповине поземних контејнера који су изтрулили за две године, реконструкције Булевара краља Александра, када је изабрана 650 милиона динара лошија понуда.

"Па поставља се логично питање да ли је спроведен надзор, да ли су активиране банкарске гаранције, да ли су уопште постојале... То је посао градоначелника, није да пусти да раде прљав посао за њега. Коруптивни систем који је постојао у Београду поставио је Ђилас. Имали сте људе који су из општина протерани као коруптивни, а онда их је Ђилас поставио за директоре ЈП. То је била пљачка с предумишљајем", наводи Стефановић.

Говороћи о томе да ли полиција има механизме да заштити грађане од обрачуна криминалних кланова на улицама Београда, министар полиције рекао је да је полиција решила више од 50 одсто убистава од почетка године која имају обележје озбиљног криминала и да очекује да це се разрешити још један број тих случајева у кратком року. 

"Полиција у сарадњи с другим полицијама полако долази до све крупнијих риба у региону, хапсе се и они који су носиоци организованог криминала, који се сумњиче за трговину стотина килограма кокаина или хероина",, наводи министар.

Поводом случаја наводног вође црногорског криминалног "шкаљарског клана" Јовице Вукотића кога Србија терети за фалсификовање докумената, каже да је он ухапшен за оно за шта постоји чиста ситуација. 

"Морамо да радимо оно што је правно чисто и оно што на суду можемо да докажемо. Наравно, радимо и на другим случајевима који су повезани за то лице, покушавамо да докажемо све за шта имамо сазнања. Пратимо ситуацију у региону и имамо интезивну сарадњу са црногорском полицијом", рекао је Стефановић.

Колеге у Црној Гори имају одређена сазнања, као и наша полиција, али док тужиоци не буду могли да кажу да постоји довољно доказа, не можемо да причамо о томе, додао је Стефановић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести