Стефановић: Ниједна истрага о крађи беба неће бити обустављена

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је за Танјуг да су МУП и Министарство правде данас усагласили став по којем ће, како сматрају, тужилаштва моћи да наставе са гоњењем осумњичених за потенцијалну крађу деце, јер како су оценили, реч је о кривичном делу које није свршено.
stefanovich
Фото: Танјуг (Видео)/Небојша Стефановић

Како је објаснио, тужилаштва ће моћи да наставе са истрагама, јер је реч о кривичном делима која нису свршена и још трају.

Ово је, иначе, став око којег су се данас усагласила два министарства и представља један од механизама који тужилаштва и полиција могу да примењују да се дође до истине и правде, а није у супротности са Кривичним закоником.

Стефановић је рекао и да је веома важно, и уверен је да ће и Републичко јавно тужилаштво, које је кровна институција у истрази, на сличан или исти начин видети могућност и наставити са гоњењем свих оних који се оптужују и осумњичени су за овакву врсту кривичних дела.

Суштина је, каже, да се пружи правда родитељима чија су деца на такав начин нестала и да се врати поверење у правни систем.

На питање да ли то значи да истрага неће бити прекинута предложеним законским решењем, Стефановић је казао да и данас трају одређене истраге.

"Ниједна истрага неће бити обустављена и уверен сам да ће тужилаштва моћи да гоне сваког и у сваком случају у коме постоји сумња да је дете нестало, као и да се истражи рад свих институција које су биле дужне да чувају одређене податке који се односе на свако дете које је рођено у овој земљи", навео је Стефановић.

Он је приметио да у претходних 30-40 година, очигледно, није било довољно воље оних који су данас гласни да се успостави ефикасан механизам којим ће деца бити тражена и пронађена, као ни воље да се било шта предузме да се помогне породицама да дођу до истине и правде.

"Не кажем да ће ова борба бити лака, јер је негде прошло више деценија од могућег учињеног кривичног дела, али постоје механизми и поред свих ствари које радимо да помогнемо родитељима", поручио је Стефановић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести