Стефановић: Органи Приштине показују политичку злоупотребу

БЕОГРАД, 16. марта (Тањуг) - Политичка злоупотреба какву показују приштински органи у истрази о убиству лидера странке косовсксих Срба, Грађанске иницијативе СДП, Оливера Ивановића заиста је нешто нечувено, изјавио је на РТС-у министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.
stefanovic, tanjug
Фото: Tanjug D.Kujundžić arhiva

Они су били ти који су ухапсили Оливера Ивановића, провео је дуго време у притвору без икаквих доказа. Наводно је био оптужен за некакво убиство, али од тога није било ништа. Онда су убили Оливера Ивановића и после 14 месеци нема озбиљне истраге, што је рекао и косовски тужилац. На ту чињеницу желим да скренем пажњу - косовски тужилац који води истрагу и који свакако није нама наклоњен, каже да нема никаквих доказа ни за једну од оптужница коју они сваки дан политички помињу. Ни за Милана Радоичића нити за било кога другог, рекао је Стефановић.

Он се упитао како је могуће да се приштинске власти усуђују да излазе с политичким чињеницама, упркос томе што ни након 14 месеци не желе да у истрагу о убиству Ивановића укључе релевантне органе из Србије.

Јасно је да су се они ужасно уплашили међународног трибунала који коначно треба да казни злочине над Србима.

Бесмислено је причати о томе да су сви рокови премашени и да је страшно да правда дође после толико година. Али, било када да дође, била би правда за српске жртве, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, Безбедносно информативна агенција Србије (БИА), Министарство унутрашњих послова и Тужилаштво поседују информације које указују да кривце и налогодавце не треба тражити међу Србима.

Не желимо да изађемо с више информација, јер се понашамо као одговорна и озбиљна држава. Тешко је било спроводити истрагу тамо где не контролишете територију, где вам се не дозвољава да имате директан приступ ни снимцима, ни чаурама, ни лицу места. Јако је тешко било на такав нацин радити, али су наши државни органи дошли до индиција и информација које се разрађују, рекао је Стефановић.

Министар је истакао да Србија покушава да кроз сарадњу с појединим партнерским службама у свету дође до чврстих доказа ко су извршиоци убиства Оливера Ивановића.

Нажалост, приштинске власти, чије је понашање не само неодговорно и штетно, или прикривају убице и налогодавце или не желе да се до решења икада дође, додао је министар Стефановић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести