Стефановић примио породицу хероја с Кошара Златка Солунца

БЕОГРАД: Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић разговарао је с породицом недавно преминулог пензионисаног припадника Војске Србије Златка Солунца, једног од учесника херојске битке на Кошарама која је почела на данашњи дан пре 22 године.
s
Фото: mod.gov.rs

Министар је поводом годишњице битке на Кошарама поручио да Србија памти и слави своје хероје.

Он је у разговору са Златковом супругом Слађаном, сином Милошем и ћерком Милицом истакао да је њихов супруг и отац волео своју отаџбину и бранио је када је било најтеже, због чега је Србија дужна да чува успомену на њега и брине о његовој породици.

Златко Солунац је пре три дана сахрањен у родном Лапову уз војне почасти, а његов син је од марта на добровољном служењу војног рока и, како је испричао у разговору са министром, то је била његова лична жеља и начин да изрази поштовање према својој земљи.

Битка на Кошарама, у којој је живот изгубило 108 војника, почела је на данашњи дан, а припадници војске, међу којима је био и Солунац, спречавали су целих 67 дана копнену инвазију терористичке ОВК из Албаније на територију наше земље.

Прошле су 22 године од почетка битке на Кошарама коју памти сваки Србин. Српски војници су се храбро, неустрашиво и јуначки супротставили бројнијем и јачем противнику, не марећи за своје животе. Српски народ дугује велику захвалност и председнику Србије Александру Вучићу на томе што нас данас није ни стид ни срам да обележавамо и сећамо се Кошара и Паштрика, НАТО бомбардовања, Олује и злочина у Јасеновцу, рекао је министар.


Јунацима Кошара бољи статус и улице у свим већим градовима

 Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива Владу Србије да реши питање статуса свих ратних војних ветерана у ратовима деведесетих на начин на који то доликује.

Данас је годишњица почетка напада на караулу Кошаре коју су јуначки бранили хероји ове земље – војници Србије. Тим поводом настављамо иницијативу да се нашим јунацима, који су у ратовима бранили своју отаџбину дајући оно највредније, свој живот, или су остали инвалиди, држава одужи достојно, као и њиховим породицама. Њима је потребно обезбедити адекватне пензије, умањење потребног радног стажа за услов за пензију за проведено време на ратишту, статус приоритетних пацијената у здравстевним установама, као и ваучере за бање и друга одмаралишта и лечилишта у власништву државе. Такође, радно способним ратним ветеранима треба дати предност при запошљавању, а њиховој деци предност у додели стипендија и боравка у студентским домовима, изјавио је члан Председништва ПОКС, Љубинко Ђурковић, командант одбране Кошара.


Додао је да Србија данас гласно каже да су над нашим народом извршени тешки злочини и поносно слави своје жртве.

Србија памти и слави своје хероје. Гласно памтимо да је НАТО агресија злочин без казне. Наша деца и генерације које долазе морају знати ко су били њихови преци и шта су дали својој земљи. Ово је њихова земља и она у својој историји с поносом носи имена бранилаца отаџбине са Кошара, понос сваког Србина. Вечно ће горети 108 свећа и подсећати на жртву младих, неустрашивих момака који су бранили своју Србију, своје претке и светиње. Хероји живе вечно, поручио је министар.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести