Стефановић: Проблеме решавамо у сарадњи са народом

Потпредседник Владе и министар одбране Србије Небојша Стефановић изјавио је да Србија данас има и председника и Владу, који не скрећу поглед са проблема, већ их решавају и то у сарадњи са народом.
nebojsa stefanovic
Фото: Tanjug/MUP

"И управо то се могли да видите и у разговору Александра Вучића са народом у Недељицама код Лознице, као и на сваком другом месту", истакао је Стефановић у писаној изјави достављеној медијима.

Постављајући питање ко данас није за заштиту животне средине, Стефановић је истакао да сви то желимо.

Он је поставио и питање да ли смо ми суштински такви и да ли смо довољно одговорни према животној средини.

"Да ли смо ми народ који уредно сортира своје ђубре, који одваја стаклене флаше од пластике, да ли смо одустали од пластичних кеса у супермаркетима, да ли никада не избацимо смеће из аутомобила? Да ли смо се решили депонија које нам није направио нико од комшија, него баш ми у насељима у којима живимо, да ли смо престали да ложимо пећи и грејемо се на лож-уље, да ли смо баш тако озбиљни и одговорни према рекама у којима се дају неретко наћи и веш-машине и други отпад?", навео је Стефановић у изјави.

Он сматра да као народ, као грађани ове земље, прво морамо да пођемо од себе и да погледамо да ли сами довољно чинимо.

Стефановић је истакао да је као један државник председник Србије Александар Вучић јуче отишао да разговара у тешком тренутку са људима у Лозници, који су, како је навео, пре свега забринути и уплашени јер не знају довољно о томе шта се дешава у вези са наводним ископавањем литијума.

Указао је да су грађани такође тражили помоћ председника око свакодневних проблема, које су, пре председника, морали решити и локална самоуправа и многи други.

Стефановић сматра да је у целој причи око литијума, „Рио Тинта" и загађења животне средине важно да погледамо истини у очи. Указао је да је чињеница да „Рио Тинто" није почео никаква ископавања, затим да загађење, које тренутно осећамо, постоји и у другим земљама света и да нам га није направио нико други, већ ми сами и да оно није од јуче, већ слично као што је било и у претходних 20 година.

"Осим што данас, управо захваљујући том Александру Вучићу и Влади, имамо јачу економију, веће плате и више простора у медијима да дискутујемо и о темама каква је заштита животне средине, јер се не боримо за голо преживљавање као у време претходног режима", нагласио је Стефановић у изјави.

Према његовим речима, опозиционе странке из управо тих времена данас покушавају да злоупотребе и такву врсту еколошког активизма и свакога ко се огласи на тему екологије.

"Баш као што сам рекао и на почетку, не постоји нико ко не жели здраву средину за своју децу. Али то не значи да сте или за екологију или економију, јер су Србији и њеном народу потребне обе", указао је Стефановић.

Поставио је питање ко ће обрађивати ту плодну земљу ако не јачамо економију, не отварамо радна места и обезбеђујемо плате и пензије. "Јасно је да је важно да постигнемо баланс, баш као што су то урадиле једна Немачка, Француска и друге развијене земље ЕУ - екологија, уз развој економије", нагласио је Стефановић.

Додао је да Министарство за заштиту животне средине данас озбиљно ради свој посао и труди се да кроз пројекте широм земље реши и питање депонија и других великих загађивача, све оно што претходни режим није радио.

"Не желим, наравно, да кажем ни да је све идеално, али исто тако ни да ћутим док разни Ðиласи, Маринике, и Јеремићи говоре само против своје земље, иако су до јуче били на власти и тада нису урадили ништа за њу. Мада ни то није важно, јер то говори довољно о њима, зато и покушавају да злоупотребе све не би ли стекли неки политички поен", навео је Стефановић у писаној изјави.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести